Lag

Bank of england official diskuterar konsekvenserna av centralbankens digitala valutor

Greece on the Brink - Documentary [HD] (Juni 2019).

Anonim

Vice bankchef i Bank of England Ben Broadbent har talat om konsekvenserna av en centralbank digital valuta (CBDC) för det finansiella systemet som vi känner till det.

I Broadbents föreläsning vid London School of Economics den 2 mars fokuserade han på hur en centralbankens digitala valuta skulle kunna se ut, och eventuella ekonomiska konsekvenser av att införa en.

Centralbankens digitala valuta

En CBDC kan utfärdas av en centralbank för att bredda tillgången till centralbankens balansräkning. Skulder på centralbankens balansräkning inkluderar sedlar och bankreservationer, och är medel för avveckling för alla ekonomins transaktioner. För närvarande kan bara banker hålla inlåning i Bank of England. En CBDC skulle kunna öppna tillgången till dessa skulder till specifika grupper av finansiella tjänster, eller till och med enskilda.

En CBDC kan också göra det möjligt för en centralbank att fastställa en negativ ränta på kontanter, i stället för endast insättningar. Bank of Englands huvudekonom signalerade 2015 att den amerikanska regeringen övervägde denna möjlighet.

Broadbent erkänner att det kan få betydande ekonomiska konsekvenser om en CBDC konkurrerade med affärsbanker genom att tillåta individer att göra inlåning. I ett banksystem med fraktreservat accepterar handelsbanker inlåning och lånepengar genom att använda dessa inlåning som säkerhet. Det kan vara andra banker, företag, individer och organisationer. Detta leder till en cykel av utlåning och ökar penningmängden i hela ekonomin.

När centralbankens balansräkning består av likvida tillgångar är affärsbankens balansräkningar oftast illikvida tillgångar i form av lån. Broadbent beskrev kommersiella bankkonton som & ldquo; naturligt bräcklig & rdquo; på grund av att de stöds av mycket olika tillgångar av mest illikvida lån. Eftersom regeringen garanterar inlåning vid Bank of England, kan ett flyg till säkerheten ske och dränera kommersiella banker av resurser.

Med tanke på Bank of Englands ansvar att främja finansiell stabilitet kan öppnandet av tillgång till centralbankens inlåning tyckas motstridigt. Broadbent säger dock att detta skulle kunna uppmuntra kommersiella banker att & ldquo; smal & rdquo; och övergå till strukturer med tillgångar som likvida som sina skulder. I detta scenario, & ldquo; insättningar skulle bli i sig säkrare. & Rdquo;

En övergång till denna struktur kan dock minska bankernas utlåning till realekonomin. Många små och medelstora företag (SME) kan inte utfärda sina egna värdepapper, så krediter från banker är viktiga stöd. I U.K. registrerade den brittiska bankföreningen £ 107. 5 miljarder dollar (152 miljarder dollar) i små och medelstora låntagningsanläggningar i slutet av 2015, inklusive 26 pund. 6 miljarder dollar (37 miljarder dollar) i nya lån från banker till små och medelstora företag 2015.

Blockchain som clearinghouse

& ldquo; Huvuddelen här är att den viktiga innovationen i Bitcoin inte är den alternativa kontonheten … men dess avvecklingsteknik, den så kallade & ldquo; distribuerad storleken. & Rdquo; Detta gör att överföringar kan registreras med kontroll utan att behöva ha en betrodd tredje part. Det är potentiellt värdefullt när det inte finns någon sådan institution och när det är dyrt att verifiera sådan information på en multilateral basis, & rdquo; sade Ben Broadbent, vice riksbankschef i Bank of England

Broadbent identifierade den distribuerade huvudboken som den viktigaste innovationen i digitala valutor, beskriver den som en & ldquo; decentraliserat virtuellt clearinghouse och tillgångsregister & rdquo; det & ldquo; erbjuder ett helt nytt sätt att utbyta och hålla tillgångar, inklusive pengar. & Rdquo;

Han erkänner potentialen för distribuerade ledgers att ersätta det befintliga komplexa systemet med depåbevisare av värdepapper, mäklare, utbyten och clearinghus, vilka var och en är skyldiga att behålla sina egna register. Det finns stor potential för systemisk effektivitetsbesparingar. clearing och avveckling av värdepapper har uppskattats av autonom forskning för att kosta G7-ekonomierna 54 miljarder dollar årligen.

Vad är nästa?

Banken fortsätter att undersöka potentiell användning av digitala valutor som en del av dess & ldquo; En bankforskningsagenda. & Rdquo; Detta uppmuntrar också det bredare samfundet att överväga politiska frågor, monetära och finansiella stabilitetsperspektiv på CBDC, konsekvenser för statligt stödd insättningsförsäkring och reglering av institutioner som erbjuder tillgång till CBDC.

Potentiell användning av blockchain-teknik kommer också att undersökas i bankens granskning av sitt realtidsbruttosättningssystem, som överför balans mellan deltagarnas konton i banken.

Banken hyser i detta skede fler frågor än det svarar. Det är inte den enda som utför sådan forskning. Folkets Bank of China har meddelat att det också diskuterar möjligheten. Det finns tydligt en betydande potential för CBDC: er från ett politiskt perspektiv, men strukturella konsekvenser måste övervägas.