Här är vad du kan göra med din btg nu när blockchain är levande och bra.

How Syria's architecture laid the foundation for brutal war | Marwa Al-Sabouni (Maj 2019).

Anonim

Här är vad du kan göra med din BTG nu när blockchain är levande och bra.

Detta är en omskrivning av "En nybörjarhandledning för att hävda din" Bitcoin Cash "(och sälja den)". Observera: Allt i denna artikel är bara råd baserat på vår bästa förståelse av den nuvarande situationen.

Bitcoin Gold (även kallad Bgold), som lanserades den 12 november 2017. Eftersom Bitcoin blockchain tekniskt gafflar på Bitcoin block 491407, skulle alla som höll bitcoin (BTC) den 24 oktober 2017 ha en ekvivalent mängd BTG som tillskrivs deras privata nycklar Bitcoin.

I vår nybörjarguide för att överleva Bgold och SegWit2x gafflar förklarade vi hur du skyddar dina privata nycklar så att du kan vara säker på att få tillgång till din BTG och B2X. B2X-gaffeln har dock blivit suspenderad av ledarna för det projektet, och det verkar för närvarande mycket osannolikt att det händer på något seriöst sätt.

Som sådan förklarar den här artikeln hur du kan hävda (och eventuellt använda) din BTG - bara din BTG.

Var försiktig

Goda nyheter: Bitcoin Gold verkställer starkt spelskydd. Det betyder att du inte kan oavsiktligt spendera din BTC när du menar att spendera BTG eller vice versa.

Som sådan, om du inte bryr dig om BTG just nu behöver du inte göra något. Du kan bara fortsätta använda bitcoin som du alltid har. Om du någonsin ändrar dig (och förlorar inte dina privata nycklar i Bitcoin under tiden) kan du fortfarande hävda din BTG när som helst i framtiden.

På samma sätt, om du vill hålla fast vid din långsiktiga BTG behöver du inte göra någonting just nu. Du kan fortsätta använda BTC som om inget hände; var noga med att aldrig förlora dina privata nycklar.

(I båda fallen kan det dock vara till nytta att hålla reda på Bitcoin-adresserna som lagrade dina bitcoins vid delningen. Detta är inte absolut nödvändigt, men ditt framtida själv kan tacka dig om du gör det Du borde kunna hitta den här informationen i din plånbok som du väljer, men där du finner det kan skilja sig lite från plånboken till plånboken. Alternativt kan du flytta alla dina mynt till en ny adress. alla dina transaktioner sedan 25 oktober 2017 och notera vilka adresser som har spenderat utvalda mynt sedan det datumet, du vet vilka adresser som innehade mynt vid delningen.)

Låt oss nu anta att du bryr dig om BTG just nu, åtminstone nog att vilja sälja din andel. (1 BTG handlar runt 0, 02 BTC vid skrivandet av denna artikel så att du kan tjäna en 2 procent "utdelning" på din BTC om du väljer att sälja.)

Om du följde de råd som beskrivs i vår nybörjarguiden, den goda nyheten är att du borde ha full kontroll över dina privata nycklar i Bitcoin. Det betyder att du nu håller BTC samt BTG.

Den dåliga nyheten är att det inte är nödvändigtvis enkelt eller säkert att hävda din BTG. Om du använder osäker (eller till och med skadlig) programvara kan du oavsiktligt avslöja dina privata nycklar.Och eftersom dessa är samma privata nycklar som säkrar din BTC, kan denna exponering leda till att din BTC blir stulen. Du står för att förlora mycket mer från att förlora din BTC än du kan vinna av att sälja din BTG.

Därför kommer du att vilja ta dig tid och se till att du förstår vad du gör tillräckligt bra för att göra det utan att avslöja dina privata nycklar. Din BTG går inte någonstans.

Åtkomst till dina mynt

I vår nybörjarguide för att överleva Bgold (och SegWit2x) gafflar förklarade vi hur du skyddar dina privata nycklar och rekommenderade olika plånboksalternativ. Här kan du hitta, per option, hur du får tillgång till din BTG.

Observera att medan det inte är absolut nödvändigt i alla fall är det troligtvis bäst att först flytta dina bitcoins (BTC) till en ny adress, eller till och med en helt ny plånbok med ett nytt frö innan du ens berör din BTG. På så sätt lägger du inte till några säkerhetsrisker, medan det kanske också är lite bättre för integriteten. (Mer om detta nedan.)

Uppdatering: Det påpekades att Coinomi plånboken nu är stängd källa. Det innebär att du borde definitivt följa de rekommenderade råden och först flytta din BTC till en ny adress eller en helt ny plånbok med ett nytt frö innan du lägger in dina privata nycklar i Coinomi plånboken!

Pappersplånbok

Den första rekommendationen i vår nybörjare för att överleva Bgold (och SegWit2x) gafflar var att använda en plånbok. Detta råd gavs i samband med att du särskilt lagrade dina mynt. Men om du vill komma åt din BTG kan du självklart göra det direkt.

Poängen med en pappersplån är dock att dina privata nycklar inte lagras i någon enhet som kan hackas. Om du ska ladda upp din privata nyckeln till en Bitcoin Gold plånbok bör du definitivt skapa en helt ny pappersplånbok med en ny privat nyckel för din bitcoin (BTC). Det är nog bäst att först sopa dina privata nycklar med en Bitcoin (BTC) plånbok, och skicka sedan mynt till den nya pappersplånboken för BTC.

Electrum och Coinomi är två plånböcker som låter dig svepa Bitcoins privata nycklar. Leta efter alternativet "sopa" i menyerna på dessa plånböcker; Det är där du kan skanna QR-koden som visas på din pappersplånbok. (Alternativt kan du skriva in den privata nyckeln.) När du har gjort det här, skicka bitcoinsna till den nya pappersplånboken.

När dina bitmynt sparas säkert på den nya pappersplånboken (helst efter minst en bekräftelse), rymmer den gamla pappersplåten fortfarande BTG.

Nu måste samma trick upprepas för att komma åt din BTG. Electrum stöder inte BTG, men Coinomi gör det. Coinomi publicerade också ett blogginlägg som förklarar exakt hur du får tillgång till din BTG. Detta inkluderar instruktioner för pappersplånböcker.

Vanlig plånbok

Vår andra rekommendation var att använda en vanlig plånbok, som anges på bitcoin. org.

Hur man får tillgång till din BTG om du använde en vanlig plånbok skiljer sig från en plånbok till nästa. Men i de flesta fall är Coinomi återigen den bästa plånboken för att importera dina nycklar till.Medan den ursprungligen skrevs för Bitcoin Cash, förklarar den här Coinomi blogginlägget exakt hur man gör den omkopplaren för ett antal plånböcker. (Just mentalt ersätt "BCH" för "BTG", varhelst det är relevant.)

Full nodplånbok

Vår tredje rekommendation var att använda en helplånbok som Bitcoin Core eller Bitcoin Knots.

Dessa plånböcker lagrar dina privata nycklar i en egen mapp på din dator. Du kan säkerhetskopiera den här mappen med menyn i din plånbok och välj "Säkerhetskopia plånbok". När du har gjort det här borde du kunna importera den här säkerhetskopian till Bitcoin Gold full nod, Bitcoin Gold Core.

Men än en gång är det mycket lättare (och möjligen ännu säkrare) att exportera dina privata nycklar från din Bitcoin-nod och importera dem till Coinomi-mobilplånboken. Medan den ursprungligen skrevs för Bitcoin Cash, förklarar den här Coinomi blogginlägget hur man gör det för BTG också.

Hårdvaraplånbok

Vi rekommenderar också att du använder en hårdvara plånbok för att hålla dina privata nycklar säkra - men vi noterade också att dessa plånböcker inte nödvändigtvis gör det lätt att komma åt din BTG.

I skrivande stund har faktiskt ingen hårdvaruplånbok tillgång till BTG. Ledger och Trezor har emellertid publicerat blogginlägg som visar att de kommer att arbeta med det. Om du använder någon av dessa plånböcker, håll koll på meddelanden på deras sociala medier eller bloggar. Digital Bitbox och Keep Key har också publicerat blogginlägg på Bgold-gaffeln, vilket tyder på att de kan stödja det. men de stöder det inte än. Håll ett öga på deras sociala medier och blogg för att se om det ändras.

Övriga (Non-bitcoin. Org) plånböcker, utbyten etc.

Om du inte följde vårt råd och istället förvarade din BTC i någon annan plånbok, eller på en utbyte, eller någon annanstans, kan du eller kanske kan fortfarande inte hävda din BTG. I det här fallet måste du ta reda på om detta är fallet eller inte, och hur man gör det. Denna Coinomi bloggpost kan återigen vara till hjälp för vissa plånböcker. (Just mentalt byta ut "BCH" för "BTG", om det är relevant.)

Använda (eller sälja) Din BTG

När du har hävdat din BTG kan du använda den men du vill. Precis som något annat altcoin kan du till exempel sälja det till BTC eller kanske spendera det någonstans om det accepteras för betalning mm

Om du väljer att sälja din BTG finns det ett antal utbyten där du kan göra detta. Bitcoin Gold webbplatsen listar de flesta av dem här. (Vilket av dessa du bestämmer dig för att lita på är upp till dig, vi ger inte några särskilda råd.) Men det finns tre faktorer att tänka på innan du gör det.

Den första faktorn är integritet. Dina offentliga nycklar (som är kopplade till dina BTC- och BTG-adresser) är identiska för BTC och BTG. Det innebär att när du spenderar din BTG (till exempel för att skicka dem till en utbyte) avslöjar du inte bara dina BTG-adresser utan även dina BTC-adresser. Detta kan i sin tur avslöja mycket om dina nuvarande innehav såväl som dina tidigare och framtida transaktioner och kan till och med i övrigt avslöja andra uppgifter om personer eller enheter du handlar med.Se till att du är bekväm med att ge upp denna integritet om du ska skicka din BTG till en utbyte eller någon annanstans.

Den andra faktorn är för det mesta teoretisk vid denna tidpunkt men värt en snabb omnämning ändå: säkerhet. Genom att avslöja din offentliga nyckel när du spenderar BTG, tar du bort ett lager kryptografisk säkerhet, även för dina BTC-adresser. Det betyder inte att din BTC är osäkra just nu, men det finns en ökad chans att din BTC inte kommer att vara säker vid någon tidpunkt i framtiden när denna speciella kryptografiska standard försvagas. Det är därför bäst att flytta din BTC till en ny adress, åtminstone någon gång inom de närmaste åren.

Den tredje faktorn nämndes redan men björnar upprepar: Om du använder osäker programvara för att hävda din BTG kan din BTC vara i fara. Det är nog bäst att flytta din BTC till en ny adress eller till och med en helt ny plånbok med ett nytt plånbensfrö innan du ens börjar skämma med BTG - oavsett vilken plånbok du använde. På så sätt, om du rysar dig med osäker BTG-programvara, bör du inte förlora din BTC.

Så, för att återskapa …

1. Du behöver inte göra någonting om du inte vill, och det finns ingen rush. Om dina privata nycklar är säkra är din BTG säker.

2. Om du vill använda din BTG på något sätt är det troligtvis bäst att först flytta din BTC till en helt ny adress som du kontrollerar, eller till en helt ny plånbok som genereras av ett nytt frö. (Men förlora inte dina gamla privata nycklar eller frö: Dessa håller fortfarande din BTG!)

3. När du väl vet vad du gör, ladda upp dina privata nycklar till en Bitcoin Gold plånbok, som Coinomi. Då kan du behålla det, spendera det, kanske skicka det till ett utbyte för att sälja eller vad du vill göra med dina "fria pengar". ”