Tänk på en värld där personuppgifter inte bara är något som konsumenterna ger bort - en värld där avtal om anställningsvillkor läser mer som aktieägaravtal eller terminer,

Anonim
Tänk på en värld där personuppgifter inte bara är något som konsumenterna ger bort - en värld där avtal om anställningsvillkor läser mer som aktieägaravtal eller terminer, en värld där dina uppgifter gör dig pengar.

Tidigare i veckan under en föreläsning om Bitcoin Engineering vid Stanford University presenterade 21. maj VD, Balaji S. Srinivasan, den exakta världen, en där data ägs och monetiseras av individen. Han lade fram ett djupt användningsfall där Instagram kunde bli världens största stock photography-webbplats - med varje användare som tjänade pengar.

Personuppgifter som tillgångsklass

Under 2011 offentliggjorde World Economic Forum i samarbete med konsultföretaget Bain & Company en rapport riktad till chefer inom telekombranschen med titeln "Personuppgifter: Uppkomsten av en Ny tillgångsklass. "I rapporten beskrev de" personuppgifter som den nya oljan av Internet och den nya valutan i den digitala världen. "

För att underbygga deras påstående framlägger författarna en uppskattning som säger att" 2020 kommer den globala volymen av digitala data att öka mer än 40 gånger. "De fortsätter med att säga det," förutom den stora volymen blir data en ny typ av råmaterial som står i nivå med kapital och arbetskraft. "

Effekterna av data som tillgång är djupgående. När data är valuta är kontanter utgifter. Succesen mäts av tillväxt, inte vinst:

"Twitter gör slutligen vinst, men tillväxten i användarbasen är långsammare"

  • "Facebook gör en vinst, användare träffar 300 miljoner"
  • "Amazon gör aldrig pengar utan nej One Cares "
  • " YouTube: 1 miljarder tittare, ingen vinst "
  • Om data är den nya valutan leder det till att de företag som lagrar våra personuppgifter är själva banker.

Bryt banken

Websökningar, sidbesök, inköp, tweets, sms-meddelanden, e-postmeddelanden, telefonsamtal, foton, videoklipp, GPS-koordinater - det här är de data som utgör våra digitala liv.

Under de senaste tio åren har konsumenterna offrat sin integritet och byggt gigantiska banker av data för företag utan uppenbar exponering för det värde som de skapat. Tack vare Bitcoin-protokollet och 21 Bitcoin-datorn behöver det inte längre vara fallet.

Millioner av foton delas varje dag av hundratals miljoner människor som använder smartphones. Mellan den snabba utvecklingen av högkvalitativa kameratelefoner och den minskade kostnaden för molnlagring har delning av bilder från hela världen blivit effektivt gratis. Att bygga ett bibliotek med lagerfoton krävde en gång en armé av fotografer som arbetade runt om i världen. nu här sker naturligtvis över sociala nätverk som Instagram.

Instagram kom till ovanstående realisering och uppdaterade deras användarvillkor:

Du godkänner att ett företag kan betala Instagram för att visa dina foton i samband med betalt eller sponsrat innehåll eller kampanjer utan någon kompensation till dig.-2012 Instagram Servicevilja förändring (sedan återvänt)

Tanken att sälja användare bilder utan sitt samtycke och utan ersättning var inte särskilt populär och företaget vände omedelbart sitt beslut.

"Vad Bitcoin tar med på bordet är ett programmatiskt sätt att göra små, snabba, internationella utbetalningar till alla på Internet. Om du kan ta ett foto på Instagram kan du få betalt för det i bitcoin. Du kan ta dina egna uppgifter och göra det till egna pengar. "Dr Srinivasan berättade för klassen.

Tvåvägsbetalningar

Förutom att konsumenterna kan tjäna pengar på de data som de producerar har Bitcoin skapat en värld där konsumenten inte behöver handla personuppgifter för innehåll. Konsumenterna kan istället betala för innehåll uppe i små mängder pengar som kallas mikropayments. Detta har tidigare inte varit genomförbart eftersom kreditkort inte kan hantera sådana små transaktioner.

Även om dessa företag ville betala för personuppgifter, har det internationella banksystemet inte infrastruktur för att behandla små transaktioner. Det är därför som så många företag, som Google med sitt AdSense-program, sätter in intäktsgränser som måste uppnås före en utbetalning.

Med Bitcoin kan mycket granulära transaktioner utföras med lätthet. Vidare kan varje del av innehållet på en webbsida debiteras ett annat belopp. Använda den här artikeln som exempel: När någon ser på artikeln kan betalningar skickas direkt till fotografen, författaren och utgivaren, som sannolikt är tre separata enheter.

Ändå, med bitcoin ensam, måste man manuellt betala tre parter varje gång du visar en webbsida är en börda och inte kommer att antas. Det är där 21. co kommer in. Enheten bibehåller en kontinuerlig tillförsel av bitcoin, så att användarna automatiskt kan göra mikrobetalningar på webben.

Den större bilden

Monetiserbara data är inte bara bilder, artiklar, rapporter och videor.

Ta ditt genom, förmodligen de mest värdefulla och personuppgifter som en person har. I framtiden är det troligt att varje person kommer att ha en komplett kopia av deras genom. Det är data som kan vara användbara för läkemedelsföretag som vill skapa nya, revolutionerande livreddande droger.

Med hjälp av 21 Bitcoin-datorn skapade Joe Pickrell en gateway för genomiska data. I utbyte mot betalning kan en forskare hyra sin genomiska data.

Awesome @joe_pickrell utvecklade en #Bitcoin-baserad @ 21-gateway för genomisk data. Vill du se min SNP? betala mig en Stashoi! // t. co / cpPPCSIFbc

- Yaniv Erlich (@erlichya) 4 december 2015

Engångsbetalningar är inte tillräckliga när det gäller genomiska data. Om ett företag kan hitta ett botemedel mot cancer baserat på en individs genom, borde den individen kunna generera utdelningar av den framgången.

Slutliga tankar

Dessa idéer är i grunden inte nya. I sitt 1980-arbete introducerades "Literary Machines", Ted Nelson (han skapade orden "hypertext" och "hypermedia") begreppet transclusion, en teknik datavetenskapare använder för att skapa ett stort dokument från utdrag av andra dokument.Nelson ursprungligen avsedda för transclusion att fungera som en mekanism genom vilken användare skulle göra mikrobetalningar till de enskilda innehållsskaparna av ett dokument.

Tyvärr var Nelson 30 år tidigare. Nelson: s ursprungliga vision för transclusion, som liknar statuskoden HTTP "402 Payment Required", var tekniskt inte möjlig förrän Bitcoin-protokollet skapades av Satoshi Nakamoto 2008. Dessutom var det inte verkligt genomförbart i en produktionsinställning förrän införandet av 21 Bitcoin Computer sen i fjol.