Bitcoin i beta längre än gmail

Week 10 (Maj 2019).

Anonim

För tio år sedan, på April Fool's Day 2004, släpptes Googles Gmail till allmänheten som en beta-produkt.

"Google får meddelandet, lanserar Gmail. Användarklagomål om befintliga tjänster leder till att Google skapar sökbaserad webbmail … Sök är nummer två onlineaktivitet - Email är nummer ett; "Heck, Yeah," Säg Google Founders … Med tanke på massiva spekulationer, meddelade Google Inc. att det är att testa ett förhandsgranskning av Gmail … "

började pressmeddelandet.

Det skulle ta ytterligare 5 år, 3 månader och 6 dagar (eller 1, 923 dagar) den 7 juli 2009 innan Gmail skulle tas ur beta. Google meddelade att "Google Apps är ute av beta (ja, verkligen)" som:

"Vi är ofta frågade varför så många Google-applikationer verkar vara ständigt i beta. Gmail har till exempel använt beta-taggen mer än fem år. Vi inser den här situationen pussel vissa människor, särskilt de som prenumererar på den traditionella definitionen av "beta" -programvara som ännu inte klar för topptid. "

Medan Google inte erbjöd en förklaring skulle Gmail beta-moniker inte överraska läsarna till Tim O'Reilly's (O'Reilly Media) September 2005-post" Vad är Web 2. 0. "Tim förklaras i" Slut på programvarulösningen "som:

" Användare måste behandlas som medutvecklare, i en reflektion av öppen källkodsutvecklingsmetoder (även om den aktuella mjukvaran inte kommer att släppas under en öppen källkodslicens.) open source-diktum, "släppa tidigt och släppa ofta" har faktiskt förvandlats till en ännu mer radikal position, "den eviga beta", där produkten utvecklas öppet, med nya funktioner som släpper in på en månad, veckovis eller även dagligen. Det är oavsiktligt att tjänster som Gmail, Google Maps, Flickr, del. Icio. oss och liknande kan förväntas bära en "Beta" -logo i flera år i taget. "

Jason E. Robbins noterade också (PDF) 2003: s" Bazaar Making Sense: Perspektiv på öppen källkod och fri programvara "att" open source-projekt måste släppa före-1. 0 versioner för att locka till volontärpersonalen som behövs för att nå 1. 0. "

Ange Bitcoin

Bitcoin Version 0. 1. 0 lanserades den 9 januari 2009 (strax efter Genesis Block). I dag markerar 5 år, 2 månader och 23 dagar som Bitcoin har varit i beta (eller 164, 851, 200 sekunder … men vem räknar?).

Under två veckor, den 17 april, kommer Bitcoin att bära beta monikerna längre än Googles Gmail eviga beta. "

Kort efter att Bitcoin släpptes, skrev Hal Finney, den första beta-användaren av Bitcoin (andracipient av den första Bitcoin-transaktionen)" Crash in bitcoin 0. 1. 0 "på SourceForge-postlistan som:

" Hej Satoshi - Jag försökte springa bitcoin. exe från paketet 0. 1. 0, och det kraschade. Jag kör på en uppdaterad version av XP, SP3. "

Nästa vecka kommer Microsoft att leverera Windows XP-support.Windows XP släpptes den 25 oktober 2001, vilket gör det 12 år, 5 månader och 14 dagar det har stödits på något sätt eller annat. Använda Beta 1 Bygg 2296 release datum den 31 oktober 2000, vilket gör det bara blyg om ett år att XP skulle vara i beta.

I januari 2014 bröt Bloomberg Businessweek historien om att "ATM-ansiktsfristen att uppgradera från Windows XP" och det har sedan länge rapporterats om vad som påminner om sena 1990-talet "Y2K bug" att en överraskande 95% av bankomaterna fortfarande körs på Windows XP. Var Y2K ett existentiellt hot? Futurist Paul Saffowrote för Salon. kom att "Det finns två årtusenden buggar som lurar i vår framtid - en i våra datorer och den andra i vår kultur … Denna kulturella Y2K-insats härstammar från vår mänskliga fascination med gränser. "

Banker (som resten av oss) varades för minst två och ett halvt år sen att Microsoft väsentligen skulle avveckla operativsystemet XP (såväl som additionalwarningsin 2007 och 2010) … så varför hände detta? Windows XP blev bokstavligen ramverket för vilket samhället skulle bygga sig. Det finns en lektion som Bitcoin, operativsystemet för e-pengar kan lära av här. När antagandet går vanligt och missionskritiska system är beroende av dig, är det norolling tillbaka klockan (Reddit). En krasch som Hal upplevde i beta skulle få verkliga konsekvenser i världen.

Bitcoin the Juggernaut

Bitcoin släpptes ut i det vilda och kan inte vara "oupptäckt". "Satoshi skulle skriva på BitcoinTalk" Bitcoins natur är sådan att en gång version 0. 1 släpptes, var kärndesignen stängd under resten av sin livstid. "

Satoshi skulle snart bli rädd för att Bitcoin adoption skulle överträffa utvecklingsgraden. Katalysatorn för denna händelse skulle vara WikiLeaks. Den 5 december 2010, ungefär två år efter att Bitcoin släpptes, skulle Satoshi skriva på BitcoinTalk:

"Nej, gör inte" ta det på "(Wikileaks). Projektet behöver växa gradvis så att programvaran kan stärkas under vägen. Jag vädjar till WikiLeaks för att inte försöka använda Bitcoin. Bitcoin är ett litet beta-samhälle i sin linda. Du skulle inte stå för att få mer än fackförändring, och den värme du skulle få skulle sannolikt förstöra oss på detta stadium. "

Bitcoin är en kontinuerlig lärande erfarenhet. Innan vi hade YouTube-videor och podcaster från Bitcoin-armaturer som Andreas M. Antonopoulos och Stefan Molyneux var det svårt att komma med eleganta förklaringar av Bitcoin-protokollet. Om WikiLeaks skulle anta Bitcoin skulle kunskapsbarriären börja sönderfalla. Någon kunde förstå hur (ev) den evolutionära Bitcoin var.

Satoshi skulle göra den mest sena posten på Bitcoin Talk-forumet en vecka senare. WikiLeaks skulle anta Bitcoin sex månader senare den 14 juni 2011.

Snabbspolning fram till 2014 och vi har problem med februari Transaction Malleability och Bitcoin Version 0. 9. 0 skulle släppas den 19 mars. Lead Bitcoin Developer Gavin Andresen skulle vilja skriva att "Detta är en bra påminnelse om att Bitcoin fortfarande är ung och experimentell" i "I motsats till Mt.Gox uttalande, Bitcoin är inte felaktigt "med tanke på den påstådda stölden på Bitcoins från utbyte Mt. Gox.

Bitcoin-kärnhistorik exklusive patchar med tid mellan versioner

Version

Släpp

Dagar

Detaljerad tid

0. 1. 0

1/09/2009 *

6 dagar efter Genesis

0. 2. 0

12/16/2009

342

11 månader, 8 dagar

0. 3. 0

7/06/2010

202

6 månader, 20 dagar

0. 4. 0

9/23/2011

443

1 år, 2 månader, 16 dagar

0. 5. 0

11/21/2011

59

1 månad, 29 dagar

0. 6. 0

3/30/2012

131

4 månader, 10 dagar

0. 7. 0

9/17/2012

172

5 månader, 19 dagar

0. 8. 0

2/19/2013

156

5 månader, 3 dagar

0. 9. 0

3/19/2014

393

1 År, 1 Månad

1. 0. 0

? ? ?

? ? ?

? ? ? ? ? ?

En utökad Bitcoin Core Version History med patchar finns här.
* Medan release har hänvisats till den 9 januari med hjälp av kryptografisk postlista som referens samt Bitcoin. det Wiki History, släppdatumet kan också vara 8 januari om du hänvisar till meddelandet på Gmane.

XYZ

I Semantic Versioning Specification (SemVer) förklarar Tom Preston-Werner, grundare av GitHub, (där Bitcoin för närvarande är värd / utvecklad) versionsprogrammet för programvara.

Versionsformat av X. Y. Z anger att X = Major, Y = Minor och Z = Patch. Ovan hittar du en tabell med alla "mindre" utvecklingar utan mellanliggande fläckar.

Tom förklarar också när en större version tilldelas en mjukvaruprodukt:

"Major version zero (0. y. Z) är för initial utveckling. Allting kan ändras när som helst. Den offentliga API: n ska inte betraktas som stabil … Version 1. 0. 0 definierar det offentliga API: n. Det sätt på vilket versionsnumret ökas efter den här utgåvan är beroende av detta offentliga API och hur det ändras. "

Ed Felten direktören, centrum för informationsteknologipolitik vid Princeton kallad Bitcoin" … en valuta vars regler bestäms av öppen källkodsstyrning. "Ja, Bitcoin är det näst sista programmet för öppen källkod som exemplifierar Internet som en decentraliserad snarare än ett topp down hierarkiskt system. Bitcoin framkom samtidigt som principerna för den samarbetsvilliga e-demokratin introducerades. Kollektivt lärande och adoption är en grundläggande princip. Enligt Wikipedia "Den direkta demokrati-komponenten i samverkande e-demokrati förskjuter ansvaret för policymaking från regeringsteam (uppifrån) till kollektiva medborgare (uppifrån). "Bitcoin Magazine rapporterade nyligen att Bitcoin och Namecoin dök upp i ett utkast till ICANN-rapport strax före USA: s tillkännagivande att de skulle avstå från kvarvarande kontroll över Internet. Man kan säga att exponentiell adoptionshastighet för Bitcoin har överträffat sin utveckling. Men det är faktiskt det här nya paradigmet i decentraliserad programstyrning med öppen källkod som har skapat kritisk massa i första hand och kanske en ledande indikator på att Internet rör sig på samma sätt.

Walking Through Doors

Det har varit vetenskapligt bevisat att gå genom dörrarna (gränser) gör att du glömmer. Låt oss inte göra Version 1. 0. 0 en gräns. När Gmail släpptes från beta Google "gjorde det enkelt att återaktivera beta-etiketten för Gmail från fliken Labs under Inställningar" … "för dem som fortfarande gillar utseendet på" beta ". "Med denna etikett uppmanades Gmail-utvecklingsgruppen att vara kreativ och tänka innovativt.

Informal s lärande lärare Jay Cross skrev i Beta idag, beta imorgon, beta för alltid: "

" En professor gav sin klass en tidning om stads sociologi att läsa och förklarade att de skulle testas i slutet av timme. Professorn gav en annan klass samma papper och instruktioner plus en varning om att materialet var kontroversiellt; Det kanske inte är korrekt. Med andra ord var papperet beta … Gruppen som läste beta-pappret gjorde högre resultat. Varför? Eftersom osäkerhet involverar sinnet. "

" Det här är experimentell programvara "varnar hjälpavsnittet i Bitcoin-qt-klienten. Kanske Bitcoin version 1. 0. 0 kommer att bära en varning om att "Detta är existerande programvara. "Ingen kan vara säker när 1. 0. 0 kommer att släppas och vi gillar det på så sätt …