Bitcoins i de waag: hur allt började och pågår med den första restaurangen i nederländerna som accepterade bitcoins.

Kent Hovind - Seminar 3 - Dinosaurs in the Bible [MULTISUBS] (Maj 2019).

Anonim

Numera har fler och fler fysiska platser över hela världen börjat acceptera Bitcoins som betalning. Men i den nederländska restaurangen "De Waag" i Delft är den plats där allt började. De ses fortfarande som nummer ett i NL som gjorde det möjligt att betala ditt kaffe, öl och à la carte-måltider med Bitcoins. Vi tog en intervju med Hugo Overvoorde, chef för De Waag, att fråga honom om början av tiderna, utvecklingen av Bitcoin i De Waag och om den nuvarande situationen.

Christien Havranek : När började du med att acceptera Bitcoins i De Waag och vad har varit orsaken till det?

Hugo Overvoorde : Under andra hälften av april 2013 började vi med att acceptera Bitcoins som giltig valuta. Den främsta orsaken till detta var förslaget till Ronald Prins (en av grundarna till Fox-IT, ett nederländskt säkerhetsföretag som förhindrar, löser och mildrar cyberhot för regering, försvarsmakten, banken etc. worldwide // www. Fox-it. com / sv /) som närmade mig [och sa] att det skulle vara bra att vara den första i Nederländerna där det är möjligt att betala med Bitcoins. Han var redan i Bitcoin i ett par år och vet mycket om dem. Och medan Delft kanske är den mest innovativa staden i Nederländerna på grund av TU Delft, verkade det som en bra idé att arbeta med Delft tekniska högskola ( // www. Tudelft. Nl / en /). Jag visste ingenting om Bitcoins, men jag såg det som en förändring jag borde ta. Så jag började läsa och läsa och efter två dagar visste jag tillräckligt om att de skulle bekräfta. Tillsammans med Ronald Prins började vi detta och det gjorde De Waag till den första fysiska platsen i Nederländerna där det är möjligt att betala med Bitcoins.

CH : Så det var första steget och början. Och vad hände efter det här beslutet?

HO : Omkring två veckor senare kontaktade hela nederländska media mig för intervjuer. Tidningar, radiokanaler och även tv-program kallade mig, det var väldigt upptagen på det sättet. Det tycktes vara att Bitcoin officiellt är född i Nederländerna. De gjorde till och med en kort skiss om hur man betalar med Bitcoins i de Waag. Också för att visa andra hur det fungerar. Det verkar som att vara en succeshistorie eftersom den här galskapen fortfarande är igång nu.

CH : Vad är konsekvenserna för De Waag själv på grund av Bitcoin? Ser du förändringar i försäljning eller publik?

HO : Jag ser inte mycket skillnad i försäljningen än. Jag bryr mig inte om det här eftersom jag snarare anser det som en extra tjänst vi levererar till våra kunder. Vad jag ser är förändringen och tillväxten hos de gäster som betalar med Bitcoins. I början var det särskilt de "ICT-killar" som kom in med berättelsen att de köpt några Bitcoins 2009 för några dollar och frågade mig om det är sant att de kan betala sina öl nu med dem.De blev positivt överraskad. Den befolkning som har Bitcoins nu expanderar. Vad jag ser omkring mig är att inte alla som har dem betalar mycket med dem. Medan det är lite av en upprorisk monetär enhet verkar det vara coolt att ha dem, så de behåller dem. Förhöjningen av platser där du kan betala med dem skapar fler nyheter och det ökar intresset för människor för Bitcoins.

Tror inte att vi har hundratals transaktioner med Bitcoins nu. Normalt är det mellan fem och tio i veckan. Vi gillar att se samma folk komma tillbaka. Till exempel är en grupp på cirka fem personer som betalar med Bitcoins besökande de Waag för middag varje vecka nu. Generellt handlar det om transaktioner mellan 30 och 40 euro. Den senaste veckan hade vi bara en eller två Bitcoin-transaktioner. Detta beror på den enorma höjningen av värdet förra gången. Bitcoin ökade från 97 till över 300 euro på cirka två veckor. Vem kunde föreställa sig att detta skulle hända så fort? Alla verkar verkligen ta hand om att spendera dem nu och hålla dem i fickan eftersom det kan vara att de höjer mycket mer.

CH : Ser du det som en risk, använder Bitcoin som valuta hos De Waag?

HO : Naturligtvis vet du inte vad som ska hända med Bitcoin. Från och med den första dagen skrattade vissa människor om att vi accepterade Bitcoins eftersom de tycker att det bara är tillfälligt och det kommer snart att falla ner. Men det är fortfarande här, och när det någonsin skulle hända var det ett mycket bra steg att vara den första restaurangen i Nederländerna. Detta på grund av all publicitet. Bredvid radio och tv i Nederländerna, även utomlands, närmar sig pressen oss för intervjuer. När du översätter denna fria publicitet till pengar är det en stor vinst i alla fall. Och bredvid detta, ett stort äventyr som vi verkligen inte skulle ha missat.

CH : Vad gör du med Bitcoins De Waag får?

HO : Vad vi gör med en Bitcoin-överföring genererar euron till Bitcoin med en iPad, och sedan kan folk betala med QR-koden. Än vi lägger den på en slags bitcoin bank, www. bitmymoney. com. Ronald de Reinder, ägare till denna bank, skickar oss ett mail varje vecka med frågan hur mycket av de mottagna bitcoinsna vi vill ha som kontanter. Varje vecka betalar vi lite. Men vi lämnar även Bitcoins på den, speciellt ibland som denna när räntan stiger så enormt.

CH : Vad förväntar du dig för framtiden för De Waag och Bitcoin?

HO : Den enda fara jag kan föreställa mig nu är att plånböcker kan hackas. Jag förväntar mig inte att Bitcoin kommer att falla ner och så ska vi fortsätta med det här. Vi tycker om att det är ett snabbt och öppet sätt att betala. Det är intressant att vissa viktiga parter närmar sig oss nu som de nederländska skattemyndigheterna, de vet inte vad de ska göra med Bitcoins och skatter. Förra veckan hade jag också ett konferenssamtal med den nederländska banken. De behöver göra något med Bitcoin, så de söker också ett sätt att behålla denna valuta. Detta innebär också att bekräftelsen om Bitcoin fortfarande höjer och bevisar vårt uttalande att acceptera Bitcoins i De Waag fram till slutet av tiden.

-

Christien Havranek har en bakgrund i socialpsykologi och (marknadsföring) kommunikation. Hon arbetar som frilansare och blev intresserad av Bitcoin på grund av en kompis till hennes byggnadsutrustning. Hon bor i Delft, innovationsstaden för teknik i Nederländerna, och vill sprida Bitcoin genom att göra det möjligt för alla. Övriga jobb som hon gör hjälper företag med sin Facebook-kommunikation, byggnadsstadier, dekorationer och underhållning (på festivaler, fester). Att vara halv österrikare, på vintern lär hon skid och snowboard och älskar bergen. Hobby: kör, reser, fotograferar och spelar trummorna på scener över hela Europa med sitt band. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta henne på [email protected].