Hjärnplånböcker: vad och hur

Anonim

Bitcoin är av alla formaliserade monetära system som någonsin använts av mänskligheten unik i det faktum att det existerar helt som ren information. Blockchain, databasen lagrar Bitcoin-transaktioner så att systemet kan ta reda på vem som äger vad, det lagras samtidigt på tiotusentals datorer och servrar runt om i världen. Systemets motsvarighet till "konton", Bitcoin-adresser, är också egentligen inget mer än 160 bitars nummer, och de privata nycklarna som tillåter återkallningsåtkomst är 256-bitars siffror själva. Resultatet av detta är att vi bokstavligen kan lagra våra pengar på vad som helst vi vill, och folk har hämtat på det här: vi har QR-korgpåsar, pappersplånböcker, mynt med privata nycklar som är dolda bakom ett hologram etc. Det mest Intressant av alla alternativ är den plats där människor har lagrat större delen av vår information under de senaste 100 000 åren: i våra hjärnor.

En "plånbok" är en samling av två typer av nummer: adresser, vanligtvis gjorda som 33 eller 34 tecken strängar som " 13ignD31FysQbaBBVJUzffcQoFxxEuEcbE ", som tillåter insättningsåtkomst till adressens tillhörande konto och privata nycklar, något längre tal som tillåter återtagningsåtkomst. Tekniskt behöver du inte komma ihåg din adress eftersom du alltid kan härleda den från den privata nyckeln, men det är bättre att du inte vill skriva in din privata nyckel överallt. Den enklaste plånboken som kan lagras är således bara en adress och en privat nyckel.

Den stora insikten som ger oss alla olika alternativ för att hjälpa oss att komma ihåg en adress och privat nyckel är att adresser och privata nycklar är slutligen inte strängar av siffror och bokstäver - de är siffror. Ett nummer är en matematisk enhet som vi kan välja att representera i vår traditionella bas 10 (kallad "bas 10" eftersom den bygger på tio symboler för att representera alla våra nummer: 0123456789) som till exempel "3022885", i bas 16 ("2E2025"), i bas 2 eller binär ("1011100010000000100101"), som en produkt av primtal (5 * 89 * 6793), i bas 58 ("GVbi") eller på något annat sätt som vi anser lämpliga. använder bas 58 eftersom det är en rimlig kompromiss mellan korthet och läsbarhet - lägre baser är längre eftersom du kan packa mindre information i varje symbol men uppgradering till en högre bas som 60 skulle introducera skillnader mellan bokstaven O och antalet 0 och kapital I och små bokstäver l och därmed eventuellt leda till misstag. Du kan memorera en adress eller privat nyckel i vilken bas du passar, förutsatt att du har en basomvandlare för att återföra den till bas 58 när tiden kommer att ge din adress eller använd Din privata nyckel.

Base 58 är det enklaste alternativet och vill Jag har en memorering på ett ganska rimligt 51 tecken för den privata nyckeln och 34 mer för adressen, men om du inte vill memorera adressen kan du också bara memorera de första tecknen och släppa första bitarna.Hämta resten för dig (klistra in adressen i första bitarna för att få reda på hur mycket du behöver memorera, vanligtvis är det 6 tecken). Observera att första bitarna återställer adressen genom att söka efter den kronologiskt första matchningsadressen i blockchainen, så du måste ha skickat en transaktion till adressen, men uppgiften på första bitars algoritm är att din försticksförkortning kommer att vara giltig för alltid. När det gäller rakt informationsinnehåll (eller, som informationsteoretiker hänvisar till det, entropi), motsvarar den enklare lösningen att memorera fjorton siffriga telefonnummer, något som de av oss som ännu inte har dragits in av den förföriska lockningen av lagring allt på våra smartphones har sannolikt gjort sig ändå. Den fulla lösningen att memorera alla 51 + 34 ger upp till 21 telefonnummer. Naturen hos bas 58 gör emellertid det här jobbet väsentligt lättare för oss eftersom närvaron av bokstäver och siffror utlöser auditivt och visuellt minne samtidigt, och de uttalbara brevkombinationerna, korta ord och akronymer som ibland dyker upp utlöser ett mentalt fenomen som är känt som klustring där vi kommer ihåg flera symboler som en enhet - tänk på hur du kommer ihåg "Smith", inte "S … M … Jag … är den D eller T igen … H".

Mindre baser är svårare att använda på grund av hur många tecken du behöver memorera, men om du föredrar en blandning av flera siffror och vissa bokstäver är bas 16 ett rimligt alternativ, och det har fördelen att privata nycklar kan vara importeras automatiskt från det här formatet lika enkelt som base58-tangenterna. En annan möjlighet är intressant nog, bas 1751, med hjälp av inte bokstäver som siffror men ord. Grondilus Bitcoin Bash Tools konverterar fram och tillbaka automatiskt för dig, vilket ger dig en rad ord som denna:

BLOT SET TWIT BARE LEER WAGE LILT LIND CORK MÅL FÖR BAKGRUND VOTE FLEW WAD NYCKEL GAVE SE LÅD ÖR YOGA VÅR POT BIRD FAKE BEE

Det är upp till dig att bestämma om denna form av bas 1751 är lättare än bas 58 med tillräcklig marginal för att garantera att man behöver hantera ett extra icke-standardiserat mjukvarupaket.

Det finns dock en annan lösning som är ännu enklare att memorera. I det ECDSA-kryptografiska systemet som Bitcoin litar på nästan alla 256-bitars nummer kan det vara en privat nyckel, så du kan göra din privata nyckel lika minnesvärd som du vill - du kan till och med göra din privata nyckel " 0101010101010101 … . "Och skapa en bitcoinadress från nyckeln och allt fungerar bra, men du kan inte styra vad adressen ser ut så du måste memorera minst 6 slumpmässiga bas-58 tecken för förstahandsbitarna för att göra jobbet. För säkerhetsändamål är det dock bättre att inte göra den privata nyckeln själv minnesvärd, men att göra den privata nyckeln genererad med en standardfunktion med en fras eller ett lösenord som ett "frö". SHA256 kryptografiska hashfunktionen är generellt föredragen för detta, eftersom den utmatar pseudorandomdata av exakt rätt storlek från alla inmatnings- och onlineverktyg för att beräkna SHA256 av någon sträng är lätt att hitta (observera att om du använder Linux-kommandoraden, använd echo-snarare än eko till pipa i sha256sum, annars får du ett annat resultat från andra verktyg eftersom echo lägger till en efterföljande ny linje som standard).Efter hackning blir fröet "rätt häftbatteri" t.ex.: org i privat surfningsläge, stäng av ditt internet och skriv in den privata nyckeln som du just skapade i rutan under fliken "Plånboksinformation" för att få adressen ut:

1JwSSubhmg6iPtRjtyqhUYYH7bZg3Lfy1T . Lägg märke till hur lite du verkligen behöver memorera för att ha en hjärnplånbok med den här metoden: att följa samma process med ett mycket mindre frö och använda en adressförkortare, ("123", "1Bfvq2ap")

är en hjärna plånbok i sig själv. Nästa kommer frågan om hur du faktiskt kan använda en hjärnplånbok när du har skapat en. Om du ser hur mycket din balans är, är det ganska enkelt: gå till en blockchain som ser blockchain. info eller blockexplorer. com och leta efter det. Du kommer att kunna se adressens totala nuvarande balans och alla transaktioner som någonsin har kommit in eller ut ur den. Om du bara memorerade de första sex tecknen kommer båda tjänsterna att söka efter och hitta din fullständiga adress automatiskt. För att tillbringa dina bitcoins finns det två vägar du kan ta. Det första, enklare alternativet är att importera den privata nyckeln till en plånbok eller klient när du vill använda den och helt enkelt fortsätt att skicka en transaktion normalt. Det finns tre stora kunder som låter dig göra det här: Armory, blockchain. info och Electrum. Armory är en fullfjädrad Bitcoin-klient med många funktioner, men det har nackdelen med att det krävs en kraftfull dator för att köra som den för närvarande lagrar hela blockchain i minnet (du behöver minst 4 GB RAM). Blockchain. info är en webbapplikation som inte kräver någon installation, vilket är mycket bekvämare men lite mindre säker eftersom du väsentligen ladda ner programmet från servern varje gång. Den andra stora online-plånboken, Strongcoin, är också ett alternativ, men med det är funktionaliteten för att generera en privat nyckel från en fras inbyggd, men den tar ut en liten avgift för utgående transaktioner. Blockchain. info och armory, om deras respektive svagheter är acceptabla för dig, har grafiska gränssnitt som är mycket lätta att använda och självförklarande. Electrum kräver lite grundläggande kommandoradsanvändning men det är inte särskilt svårt. När du har skapat en adress och privat nyckel, för att importera den till Electrum öppnar du en kommandorad, navigera till katalogen Electrum ligger i och skriv in: . / electrum import 1JwSSubhmg6iPtRjtyqhUYYH7bZg3Lfy1T: 5KJvsngHeMpm884wtkJNzQGaCErckhHJBGFsvd3VyK5qMZXj3hS Och där går du. Du kan nu skicka transaktioner med din Electrum plånbok, och för extra säkerhet kan du ta bort elektronen. dat fil (finns på

~ /. electrum / electrum. dat

på Linux) när du är klar.

Om du förvarar din plånbok i huvudet eftersom du är paranoid, kan du istället föredra det andra alternativet: offline-transaktioner. Det här tillvägagångssättet är säkrare eftersom det tillåter dig att skicka transaktioner utan att någonsin ha din privata nyckel vid en dator som är ansluten till internet, så att även om båda dina datorer har virus på dem är dina bitcoins fortfarande säkra.För att göra detta med blockchain. info, måste du göra följande steg:

Skapa en blockchain. info konto och logga in. Importera bara din adress i din plånbok. Logga in från en säker dator i offline-läge, se till att du använder privat bläddringsläge (inkognito-läge i Chrome). När systemet ber dig att stänga av din internetanslutning, gör så.

Importera privatnyckeln. Din adress kommer automatiskt att visas i din plånbok tillsammans med den.

 1. Klicka på "Skicka pengar" och följ instruktionerna på skärmen tills du får ett basnummer 16 några hundra tecken långt. Kopiera den här strängen ner på papper eller med en USB-nyckel och stäng webbläsarfönstret.
 2. Kopiera den här strängen till verktyget på // blockchain. info / pushtx och skicka transaktionen.
 3. Med Electrum är proceduren något mer komplicerad:
 4. Importera adressen på en offline-dator:
 5. Hitta elektrometern. dat fil på offline-datorn. Den här filen ska vara på
 6. C: Users YourUserName AppData Local Electrum

i Windows Vista och 7 och

 1. ~ /. electrum
 2. på Linux (förlåt, ingen Mac-version från tidpunkten för detta skrivande). Observera att för nästa steg att vara giltigt, ska filen vara okrypterad. Om det är krypterat (det vill säga är bara en jumble av slumpmässiga data utan någon form av struktur), ta bort den och skapa en ny plånbok (med. / Electrum create eller det grafiska gränssnittet) utan lösenord. Gör en kopia av filen. I den kopian letar du efter den privata nyckeln som du importerade och tar ut den. Ta den här neutrala plånboken och kopiera den till din online-dator och vänta tills kunden upptäcker och samlar referenser till 5 bitcoins värden av transaktioner som du behöver spendera. Kopiera plånboken till din offline-dator och sätt tillbaka den där originalet. dat fil var. Sätt in den privata nyckeln igen.
 3. Skapa transaktionen offline:
 4. . / electrum mktx -s 1JwSSubhmg6iPtRjtyqhUYYH7bZg3Lfy1T -c 1JwSSubhmg6iPtRjtyqhUYYH7bZg3Lfy1T 13ignD31FysQbaBBVJUzffcQoFxxEuEcbE 5. 00
 5. Därifrån, fortsätt som tidigare. Detta är en av de högsta nivåerna av paranoia som du eventuellt kan nå med Bitcoin, men det är värt det om du hanterar stora mängder pengar. Electrum har tre fördelar framför blockchain. info som kan kompensera för den ökade insatsen. För det första behöver du inte betala 0, 01 BTC-avgiften per transaktion. För det andra, eftersom Electrum är en stationär applikation kan du hålla datorn som hanterar privata nycklar från internet 24/7, medan med blockchain. info detta är mycket svårare eftersom det är en webbapplikation - med blockchain. info plånbok du faktiskt hämtar programmet som körs i din webbläsare varje gång du använder den. Det tredje problemet är en annan konsekvens av detta faktum: om blockchain. info är hackad, de transaktioner som den genererar kan äventyras och du vet inte ens det innan den avsedda mottagaren säger att de aldrig fick transaktionen och du inser att du har skickat bort dina värdefulla elektroniska pengar till någon tonåring i Ukraina.Med Electrum kan du bara ladda ner den en gång, du kan kontrollera den en gång om du vill och du behöver inte oroa dig för sådana säkerhetsproblem.
 6. Observera att Electrum också har en egen hjärnplåtsfunktionalitet som ger en kompromiss mellan att memorera en premade nyckel och göra en nyckel från något som du memorerade: en 12-wordbaserad 1600 "plånbokfrö", från vilken Electrum genererar fem adresser och privata nycklar. Du kan använda ungefär samma process som ovan för att skicka transaktioner med en sådan plånbok, men ta bort fröet istället för den privata nyckeln när du kopierar plånboken till online-maskinen.
 7. Om ditt mål för att ha en hjärnplånbok är inte säkerhet men antingen som en säkerhetskopia, för bekvämligheten och mångsidigheten att ha din plånbok bokstavligen alltid på dig oavsett var du är eller vad du har med dig eller bara för att imponera på dina vänner, men du behöver inte bry dig om offline-transaktioner och det är bara att använda det i kombination med andra Bitcoin plånböcker. Precis som Bitcoin i allmänhet är begreppet hjärnplån extremt flexibel. du kan göra vad som helst mellan bekvämlighet och säkerhet som passar dig bäst.