Kapitalkontroller och ponzi-ordningar: hur nigeria upptäcker bitcoin

Josefsson om… bitcoin (Maj 2019).

Anonim

Prisfallet av "svart guld" låstas nigerianer i sin ekonomi. Nu ger "digitalguld" några nigerianer en väg ut.

För bara tre år sedan kostar råolja över 100 dollar per fat. Men den toppen kom nedåt. Under 2014 och 2015 tog oljepriset en nästan oöverträffad dumpning på $ 30-serien och handlar för närvarande runt 50 dollar per fat. Som livsnerven i Afrikas största ekonomi dämpades den nigerianska exportinkomsten.

I motsats till minskande valutareserver var Nigeriens centralbank snabb att införa kapital kontroller. Hela industrin förbjöds från att importera varor; Den nigerianska presidenten ville att företagen skulle köpa sina produkter från inhemska leverantörer. Istället ledde denna politik till omfattande brister på råvaror, maskindelar och snabbköpsprodukter. Dessutom hade utländska valuta-denominerade nigerianska bankkort strikta utgiftsgränser, vilket hindrar nigerianer från att shoppa utomlands eller betala utlandsskolor.

Nigeria nekade ursprungligen att devalvera sin valuta, Naira (NGN), som var knuten till USA-dollarn. Det ledde emellertid till svarta marknadsräntor för US-dollar, vilket ökade till nivåer nästan dubbelt så mycket som de officiella siffrorna. Från och med juni 2016 fick naira växelkursen slutligen flyta. Som en följd av detta minskade den nationella valutan med cirka 40 under det senaste året, enligt officiella siffror.

Det kanske inte förvånansvärt är Bitcoin på väg.

Tim Akinbo är en 35-årig mjukvaruutvecklare och Bitcoin-entusiast från Nigeria, och den enda personen i västra Afrika kör en hel nod.

"Det har varit ganska lite intresse för bitcoin användning i Nigeria nyligen", berättade han för Bitcoin Magazine. "Det växer definitivt. Devalveringen av den nationella valutan är en uppenbar anledning, eftersom bitcoin fungerar som en hedge i det avseendet. Men företag har också börjat använda bitcoin för import. Antingen genom företag som BitPesa, eller individuellt. Och nigerianer i diasporan använder också alltmer bitcoin för att skicka pengar till sin familj och vänner hemma. "

Denna observation återspeglas kanske bäst i ökningen av den nigerianska volymen på LocalBitcoins. com. Detta har regelbundet toppat 400 miljoner NGN ($ 1,2 miljoner) per vecka, mer än hela euroområdet kombinerat. Dessutom nådde bitcoin-växelkursen till och med ungefär 500 000 NGN (1 600 USD) på nigerianska utbyten nyligen. Likartade premier har tidigare setts i andra länder som står inför kapitalkontroll eller monetära woes, som Kina och Indien.

Andra siffror visar liknande trender. Av alla länder toppar Nigeria Googles trenddiagram för de flesta "Bitcoin" -sökningarna. Begärt av Bitcoin Magazine, flera plånboksleverantörer - inklusive Mycelium, Bitcoin Wallet, Breadwallet och BTC. com - rapporterade signifikant relativ tillväxt i nedladdningar från afrikanskt land: nya installationer ökade i vissa fall omkring 2000% sedan oktober.Och som en annan indikator på framgång säkrade Afrika-fokuserade Bitcoin-uppstart BitPesa en $ 2. 5 miljoner finansieringsrunda från ledande riskkapitalbolag endast i förra veckan.

Alejandro De La Torre är affärsutvecklingschef för Bitcoin Wallet Provider BTC. com, och talade till Bitcoin Magazine bekräftade han detta sentiment.

"Wallet nedladdningar från Nigeria var bara toppade av USA och Indien. För ett utvecklingsland som inte är känt för att vara väldigt tekniskt kunnigt, med relativt högt analfabetism, och som har mindre invånare än länder som Kina, Indonesien eller Brasilien, så hade vi mycket förvånad överraskning, säger De La Torre till Bitcoin Magazine. "Vi håller nu på att inrätta ett möte i Lagos, som redan har 130 medlemmar på tre veckor. Jag tror att Bitcoin intresse för Nigeria växer exponentiellt. "

MMM Ponzi Scheme

Även om det verkar finns det också en betydligt mer deprimerande förklaring till Bitcoin-överskottet.

Tyvärr har en storartad befolkning som drabbats av en ekonomisk nedgång visat sig vara ett bördigt fält för stora Ponzi-system. De mest kända av dessa, MMM, svepte genom flera afrikanska länder de senaste åren, inklusive Sydafrika, Zimbabwe och - ja - Nigeria. Liknande, kanske ännu större system, har varit "framgångsrika" i Nigeria också.

"Människor blev lovade otroliga avkastningar på deras investering om de skulle placera sina pengar i dessa pyramidspel," sa Akinbo. "För några månader sedan introducerade några av dessa system möjligheten att finansiera och ta emot betalningar med bitcoin. Tyvärr - eller lyckligtvis beroende på hur du ser det - gick ett antal av dessa system mot slutet av året. Många människor förlorade pengar i dessa system, och de få Ponzis som överlevde gör inte så bra. "

Kanske förvånansvärt har finansiella tillsynsmyndigheter i Nigeria börjat notera också. I ett brev från den nigerianska centralbanken, adresserat till finansinstitut och virtuell valutaverksamhet, är bitcoin listad i ett andetag med MLM-systemet OneCoin. Centralbanken varnade för att den kunde "ta itu med riskerna för tvättning / terrorismfinansiering (ML / TF) i samband med utbyte av [digital valuta]" för att "skydda integriteten i det nigerianska finansiella systemet. "

Oavsett, Akinbo är fortfarande optimistisk.

"Medan dessa Ponzi-system var dåliga nyheter, avslöjade de många Nigerians till bitcoin för första gången. Bitcoin tog ett litet dopp i handelsvolymen och priset men fortsatte överraskande att handla, även efter det att ett antal av de stora systemen avbröts. Jag tror att vi kommer att se att dessa Ponzi-ordningar försvinner över tiden, medan bitcoin kanske bara håller fast … "