Chinacoin: folkets bank of china planer national digital currency

2 Öre Gustaf V 1941 Sweden (Maj 2019).

Anonim
Folkets Bank of China (PBOC) studerar möjligheten att utfärda sin egen digitala valuta och syftar till att rulla ut en produkt så snart som möjligt, Bloomberg Business reports. PBOC, Kinas centralbank, är övertygad om att en statsstödd digital valuta skulle kunna minska kapitalutflödet, penningtvätt och skatteflykt, göra ekonomisk verksamhet mer transparent och förbättra effektiviteten i de globala transaktionerna.

Skapandet av Kinas statliga digitala valuta diskuterades vid ett möte i Peking med deltagande av digital fintech-experter och högnivåmyndigheter, bland annat PBOC: s guvernör Zhou Xiaochuan och vice guvernörsformannen Fan Yifei. PBOC: s officiella uttalande är endast på kinesiska, men kinesiska talare har bekräftat att den automatiska översättningen från Google är rimligt noggrann och förståelig.

Ett forskargrupp med experter från Citigroup och Deloitte har tittat på digitala valutor sedan 2014 och har uppnått några uppmuntrande initiala resultat. Det här laget förväntas nu "inrätta tydliga strategiska mål för digitala valutor utgivna av centralbanken och utveckla nyckelteknologier och applikationer som syftar till en tidig lansering av en digital valuta utfärdat av centralbanken. "

Hao Hong, chefkinas strateg vid kommunikationsbanken, sade att Kinas inställning till digital valuta hade skiftat, rapporterade South China Morning Post. År 2013 utfärdade staten negativa uttalanden om Bitcoin och begränsade användningen av banker och betalningsleverantörer, men nu verkar det som att vinden förändras.

"Attityden mot digital valuta i Kina har skiftat, det har varit överraskande," sade Hong. "Då var det ganska fientligt. Nu, mot kapitalutflödestrycket, skulle en digital valuta göra det enklare att kontrollera kapitalflödet. "

En beräknad 843 miljarder kronor av kapital flydde ut ur Kina under de 11 månaderna i november, enligt en Bloomberg-uppskattning och kapitalutflödet resulterar i stigande räntor och ekonomisk avmattning. Utländska transaktioner i en digital valuta baserad på blockchain-teknik skulle registreras permanent i en manipulationssäker blockchain och spåras tillbaka till de berörda personerna. Det verkar emellertid troligt att om den kinesiska regeringen introducerar en officiell "ChinaCoin", kommer rika kineser bara använda andra medel för att ta kapital ut ur landet, inklusive nästa generations integritetsbevarande digitala valutor som Zcash.

Enligt South China Morning Post-artikeln kan en digital valuta vara populär hos kinesiska konsumenter, eftersom betalningar för varor och tjänster blir alltmer digitala med nya applikationer och online spelare som går in i den potentiellt lukrativa sektorn.

"[Cryptocurrency] kan vara populär bland folket [om] det godkänns av regeringen och lämpligt att använda med ny teknik", säger Zhang Weichao, chef för gruvdrift hos ledande kinesiska Bitcoin-operatören Huobi.

"Just nu är det för tidigt att se vilken effekt PBOCs rörelse kommer att ha på Kinas Bitcoin-community", säger Wang Chun, grundare av minigolfen F2Pool. "De kunde bestämma sig för att låta Bitcoin existera med sin egen digitala valuta, eller valde att knäcka ner den. "

Förutom att vara användbart som ett medel för att kontrollera kapitalutflödet skulle en statskryptocurrency också tillåta Kina att utmana hegeminien i USA-dollarn.

"U. dollar har lyxen att prissätta allt, alla varor, i dollar," sade Hong. "Det är därför det kan hålla ett kraftgrepp på den globala ekonomin. "Kinas ansträngningar i denna riktning har hittills inte gjort några framsteg, och en statsstödd digital valuta kan hjälpa till. Men varnade Hong att det skulle ta tid.

Ecuador blev den första nationen i världen för att utfärda en statsfinansierad digital valuta förra året och berättade för alla landets banker att komma ombord. Det har varit rykten om "Fedcoin" i USA och någon form av "Eurocoin" i Europa. Yanis Varoufakis, den tidigare grekiska finansministern, föreslog ett cryptocurrency-dubblerat Future Tax Coin (FT-Coin). Andra länder, inklusive Filippinerna, studerar möjligheten att rulla ut officiella digitala valutor. Enligt vissa kinesiska ekonomer är digitala pengar framtiden, och Kina bör ta ledningen.

"Kina måste utnyttja den första mover-fördelen för att komma ombord," sade Hu Zhibing, chefens operatör i Haoyouqian, en publikfinansiering i Beijing. "Centralbanken skulle skyllas av hela landet om andra länder flyttade framåt medan Kina släpade bakom sig. "

Om kinesiska myndigheter väljer att driva fram och fortsätta med skapandet och utplaceringen av ChinaCoin, verkar det troligt att effekten kan vara ganska störande.