Gör cryptocurrencies verkligen konkurrera? lärande från vhs, betamax, netflix och hulu

The Third Industrial Revolution: A Radical New Sharing Economy (Juli 2019).

Anonim

Konkurrerande kryptokurser har varit i nyheterna nyligen. Denna VICE Motherboardroundupis är en bra lista över några av bitcoins mest lovande utmanare. Men det gör en jämförelse som avslöjar en syn som ofta uttryckts men är förmodligen missvisad om karaktären av kryptocurrency-konkurrensen. "Finns det plats för mer än en sheriff i stan? "Författar Alec Liu. "För Facebook har konkurrenter med liknande funktionalitet aldrig gjort det, oavsett tydligen fördelaktiga tweaks till den ursprungliga formeln. "

Jämförelsen är förstålig först. De flesta använder bara en typ av pengar, och Facebook har inga uppenbara återstående konkurrenter, förutom den mycket mindre använda och mycket annorlunda Twitter, Instagram och Snapchat. Men här är en bättre analogi för slaget mellan bitcoin och altcoins kan vara Netflix och Hulu.

Tävlingen är ganska kraftfull. Människor tar inte risker med sin tid, pengar och rykte, med möjligheten att förlora allt och misslyckas offentligt, om de är säkra på sin dominans på en marknad. Möjligheten att bli trampad är vad som motiverar människor att försöka skapa värde på nya sätt. Konkurrens sporer då de typer av risker som är nödvändiga för att förnya sig. Innovation är det enda sättet att skapa ny rikedom. Resurser är ändliga. Innovation är oändlig. Den rikedom som skapas genom innovation leder till längre liv, större välstånd och mer ledighet, så att människor kan lära sig om sig själva och världen runt dem.

Men konkurrensen är också dyr. Många kraftfulla företag har blivit förknippade eller drabbade av deras oförmåga att konkurrera med upstarts. IBM, Xerox, Circuit City, alla en gång kraftfulla tech behemoths, har alla tagits ut eller skalas tillbaka betydligt sedan deras heydays.

Konkurrensen är också dyr för konsumenterna. Tänk på VHS kontra Betamax. Eller Nintendo vs Sega. Eller iPhone mot Android. Eller Mac versus PC. Vad de alla har gemensamt är detta: De flesta kommer bara att använda en. Det är helt enkelt för dyrt, i förhållande till fördelarna, att använda båda konkurrenterna. Få människor vill köpa, och lära sig att använda, två olika system.

Men en sak som teknologisk innovation gör är att flytta människor bort från dyra hårdvara. Enligt Chicago Tribune, när videobandspelaren introducerades 1975, var den genomsnittliga kostnaden för en mellan $ 1 000 och $ 1 400. 1975 sände Sears sina billigaste (svartvita) tv för $ 500 i dagens dollar. Deras bästa färg-TV skulle ställa dig tillbaka om $ 2, 600.

Idag är din bärbara dator, som gör mycket mer, men kommer även att spela filmer från internet, som sannolikt kostar mindre än Sears hårdaste svartvita TV, även med en Netflix-prenumeration ingår.

Netflix och Hulu är idag VHS och Betamax, som konkurrerar om att titta på-i-hem-kunddollar.Men en stor skillnad är att låga investeringskostnader innebär att de både kan konkurrera med varandra under lång tid. Betamax och VHS visste att en av dem skulle behöva bli standard, eftersom få personer skulle köpa båda typer av spelare. Legenden är att när porrbranschen tog upp VHS var dess öde som standardformat för video förseglat.

Inte så med Netflix och Hulu. Investeringskostnaden, och därmed kostnaden för att byta, är minimal. Faktum är att båda tjänsterna är så billiga och deras tjänster är olika nog att många, många betalar för båda. Eller gör de vad jag gör och betalar för Netflix och delar med sina systrar, som betalar för Hulu Plus och delar med dem. Hulu Plus och Netflix är fortfarande mycket konkurrerande. De flesta betalar inte för båda. När Netflix hittade framgång för att skapa en original serie, House of Cards, som började en oerhört framgångsrik serie, Orange Is The New Black, tog Hulu också in på spelet och skapade flera lägre budget ursprungliga serier som icke-abonnenter kan titta på gratis .

Folk pratar fortfarande om konkurrens mellan bitcoin och altcoins som Dogecoin eller NXT som de är VHS och Betamax. Men de är mycket mer som Netflix och Hulu. Netflix och Hulu har öppnat en ny värld av original innehållsskapande utan mellanhänder och har hjälpt till att normalisera internet som en källa för tv- och filmskådning. På samma sätt öppnar bitcoin och altcoins nya betalningsalternativ utan mellanhänder och normaliserar internet som en källa för banktjänster.

Dessutom följer krypto denna konkurrenskraftiga innovationsmodell; bara istället för att förgrena sig till originalinnehåll visar Florincoin den första cryptocoin som introducerar meddelanden i transaktioner, och bitcoin introducerar också den här funktionen.

Men på något sätt är även Hulu / Netflix-analogi inapt. I flera dimensioner överträffar kryptokurvorna konkurrensen. När allt är framgångsrikt, bygger alla öppen källkod. Alla försök med kryptokurrency baserat på slutkodskod (jag känner bara till en) har misslyckats eländigt. Aktiv utveckling av alt-linjal med öppen källkodning innebär att en mångfald uppsättning utvecklare löser problem, och detta problemlösning slutar med att hjälpa alla kryptokurver att fungera smidigt.

Dessutom, till skillnad från traditionella konkurrenter, arbetar crypto utvecklare faktiskt tillsammans för varandras ömsesidig nytta. Till exempel kom Litecoin och Bitcoin-utvecklare ihop för att skapa en stor bounty för den person som hittade en fix för en bugg som påverkar båda valutorna, och fixen hittades. Ett annat bra exempel på mogen kommunikation i samhället kan ses i JR Willets post på Mastercoin Blog där han frågar Vitalik (lead developer of Ethereum) för råd. Vitalik har skrivit två funktioner för Mastercoin.

Det beror på att valutorna har varit så fruktansvärt svåra att byta ut att vi tidigare har tagit för givet behovet av en dominerande valuta, precis som det fanns ett behov av ett dominerande videoformat.Men utbyte av kryptokurser är faktiskt ännu enklare än att byta från Netflix till Hulu.

Ingen kan titta på slaktkroppen av en gång framgångsrik företag, eller deras VHS (eller DVD) skåp och förneka förstörelsen av kreativ förstörelse. Och tanken på att konkurrera med varandra ger upphov till det motsatta av samarbetet. Backstabbing och vilja att folk misslyckas är hemska saker att tänka på. Men kryptokurvor utnyttjar de kreativa aspekterna av kreativ förstörelse, nämligen innovation och dess naturliga resultat, välstånd, samtidigt som man slänger några av de nästare aspekterna.

Det skulle vara förvånande, och faktiskt lite ledsen, för en cryptocurrency att dominera. Medan Netflix och Hulu konstant innoverar, var det i princip inga förändringar i VHS-formatet tills DVD-skivan kom och gjorde den föråldrad. På samma sätt har fiat-pengar inte sett någon innovation de senaste hundra åren. Den största fördelen och löftet om bitcoin valutan är möjligheten att förnya våra valutor. Konkurrensen möjliggör och stimulerar innovation. Långt live bitcoin. Lång levande altcoins. Lång livskonkurrens och välståndet skapar det.