Lag

Estlands finansbyrå stoppar två års lång undersökning av bitcoin trader

Eine Reise durch Estland Doku (2016) (Maj 2019).

Anonim

Den estniska finansinrättningsenheten på fredag ​​stoppade sin undersökning av en Bitcoin-handlare i norra Östersjön nation. Beslutet kommer efter att Otto de Voogd uppenbarligen utövat sin rätt att vara tyst i två år.

I februari 2014, de Voogd's BTC. ee meddelade att "tillfälligt slutade handel på grund av hot som utfärdats av den estniska polisen. "Den estniska finansinrättningsenheten och gränsbevakningsnämnden skickade till de Voogd, krävande uppgifter om företagets registrering, åtgärder mot penningtvätt och andra due diligence-processer - bevis för att han arbetade i enlighet med lagen.

Om han misslyckades följer de Voogd tre års fängelse och en bötesbelopp på 32 000 euro. Men myndigheterna tog aldrig formella anklagelser mot de Voogd, som kallar sig en "Bitcoin hobbyist. "

De Voogd fick en liten del av sin juridiska strid. (Han håller en översikt över kostnader och donationer här.)

Han berättade Bitcoin Magazine han oroade sig för att om han lämnade de uppgifter som myndigheterna begärde, skulle det kunna användas mot honom i domstol. Estland betalade tidigare en annan person för handel med 2 000 euro värde av bitcoins. De Voogd, som har haft cirka 9 000 euro i advokatavgifter och 1 000 euro i donationer, tyder på att hans affärer uppgick till ett blygsamt högre belopp.

Han medger att han kan dra nytta av försäljningen av bitcoins - till cirka 270 euro. Många handlare i utrymmet gör cirka en procent av vinsten. En Bitcoiner från Nederländerna, de Voogd hävdar att Estland handlade i strid med europeisk lag genom att utöka lagstiftningen mot penningtvätt till Bitcoin utan att motivera och registrera förändringarna med Europeiska kommissionen.

De Voogd krävde genom sitt försök ett "systematiskt försök av Estland att försvaga Bitcoin. "Han citerar en pålagt mervärdesskatt på Bitcoins totala värde, vilket skiljer sig från andra europeiska nationer som för det mesta lägger mervärdesskatt på marginal eller vinst.

"Varje steg i hur Estland gjorde det yttersta", säger Voogd, "att hindra och hindra Bitcoin användning, och i förlängning alla andra blockchainbaserade tokens och tillgångar. "

I ett beslut från april om Voogds fall bestämde Estlands högsta domstolen att Bitcoin-handeln är föremål för lagstiftning om penningtvätt och statlig tillsyn.

Den estniska högsta domstolen bestämde Bitcoin-handeln skulle regleras av nationens lagstiftning om penningtvätt.

"Estland försöker att kraftigt begränsa användningen av Bitcoin", säger Voogd. "Inklusive kravet att träffa kunder i person, liksom kravet hålla ID-er för alla kunder och rapportera dem som handlar mer än 1 000 euro mer per månad. "Estland är den enda europeiska unionen som tillämpar så strikta krav på Bitcoin.

När BTC. ee stängdes av brottsbekämpande organ 2014, de Voogd krävde förtydligande av nationens lagar. BTC. ee: s volym av alla branscher under ett år var under det normala EU-tröskelvärdet för bekämpning av penningtvätt för en enda transaktion, sade Voogd Bitcoin Magazine . De flesta transaktioner var under 100 euro, säger han.

"Hela syftet med min verksamhet var att hjälpa människor att komma igång genom att prova lite Bitcoin, så att folk kom in för att ställa frågor och köpa en liten mängd var bra," de Voogd sa. "Men det var inte en lönsam aktivitet, inte ens värt den tid jag spenderade på den. Om du lägger till den **** som Estland skapade under min handel, var det verkligen inte värt det. "

Bitcoin åt sidan verkar Estland vara ledande inom digital innovation. Bitcoin Magazine har täckt nationens E-Residency-program. Men i diskussioner om Bitcoin-reglering tar Estland ett hårt angreppssätt. Det var till exempel det enda landet för moms på Bitcoin i EG-domstolen. Tyskland och Sverige argumenterade för en moms på endast serviceavgiften. Estland gick inte iväg. Domstolen avgjorde Bitcoin befriad från moms.

De Voogd bor inte längre i Estland. Han planerar att inlämna ett klagomål till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna angående "brott mot mitt privilegium mot självkriminalitet, bland annat. "Han anser inte längre Estland som en västerländsk nation.

"Man bör agera med samma försiktighet som man skulle i Ryssland, och se till att du har uttrycklig tillåtelse att göra någonting innan du gör någonting", varnar han. "Tillståndslös innovation är inte en del av deras system, du måste vänta tills något är uttryckligt auktoriserat. ”