Fedcoin kunde komma snart, men skulle det verkligen utmana Bitcoin?

Fedcoin - Government Bitcoin Coming? Mike Maloney (Maj 2019).

Anonim

Idén om "Fedcoin", en cryptocurrency sponsrad av USA: s regering och förvaltad av Federal Reserve, har funnits länge. "Föreställ dig att Fed, som kärnutvecklare, tillhandahåller ett open-source Bitcoin-liknande protokoll (lämpligt modifierat) kallat Fedcoin", spekulerade en centralbank VP redan i 2015. Tanken tog också dragkraft i Europa i samband med den finansiella kris i Grekland, och diskuterades särskilt i ett "Eurocoin" -förhållande av den tidigare grekiska finansministeren Yanis Varoufakis.

Tidigare i år sa Nobelprisvinnande ekonomen Joseph Stiglitz att han tror "mycket starkt" att USA kunde och bör flytta till en digital valuta och bli av med fysisk valuta. Stiglitz är övertygad om att "den huvudsakliga användningen av bitcoin har varit att kringgå skattemyndigheter och reglering", tycktes han vara för digital valutateknik för regeringen.

"Den teknik som ligger bakom bitcoin kan i grunden förändra hur vi tänker på pengar", säger Campbell R. Harvey, finanschef vid Duke Universitys Fuqua School of Business i Washington Post . "Det är bara en fråga om tid innan papperspengarna fasas ut. "

Avveckling av fysiska pengar - reserven av droghandlare och svarta marknadsförare - skulle vara en av de främsta fördelarna med en nationell kryptokurrency enligt Harvey, eftersom det skulle göra det mycket svårare för brottslingar att gömma och tvätta pengar om alla transaktioner kunde registreras på regeringens blockblock.

Potentialen för integritet anses inte som en önskvärd funktion för statligt ägda kryptokurvor. Tvärtom, som Harvey hävdar, skulle införandet av digitala valutor delvis motiveras av en önskan om att eliminera kontanternas anonymitet. Å ena sidan, även i en framtida Fedcoin-liknande, allelektronisk ekonomi, är det lätt att förutsäga att det skulle finnas en stark svart ekonomi på sidan, som drivs av sekretessinriktade kryptokurvor, inklusive bitcoin, eter, Monero och andra framväxande Alternativ som kan erbjuda starkare privatliv.

"Trots den negativa pressen om bitcoin som används för olagliga transaktioner är bitcoin inte anonym, och brottslingar som använder det förstår ofta inte att deras transaktioner spelas in", konstaterar Harvey. Faktum är att en Bitcoin-adress inte uttryckligen är associerad med sin ägare, men det är ofta möjligt att anonymisera Bitcoin-användare med blockchain-nätverksanalys. För att stödja brottsbekämpning erbjuder företag som Chainalysis och Elliptic sofistikerade blockchain nätverksanalysverktyg och tjänster för att spåra Bitcoin-transaktioner tillbaka till sina deltagare och de anonymisera användare.

I en ny presentation presenterade Harvey Fedcoin som "en digital USD-valuta där fullständig historia för alla transaktioner är synlig för Fed via en Fed-blockchain."Den blockchain-tekniken, som ursprungligen troddes som en libertarisk hjälpmedel att undkomma regeringskontroll, skulle kunna bli en dödsapplicering för regeringar att ha fullständig kontroll över medborgarna, och verkställa efterlevnad och skatteinsamling, verkar surrealistiskt minst sagt.

Såsom Saifedean Ammous, en ekonomiprofessor vid det libanesiska amerikanska universitetet, berättade Bitcoin Magazine , "Bitcoins betydelse är att det gör penningpolitik och betalningsuppgörelse enligt förutbestämd programvara, fri från tredje -party kontroll. Detta slår fast med att ha en centralbank och är anathema för centralbankernas uppgift att styra penningpolitiken och övervaka pengaflöden. "I presentationen citerade Harvey ekonomen Kenneth Rogoffs 2016 bok" The Curse of Cash ", som föreslår att gradvis avveckla kontanter, så småningom lämnar endast små sedlar och mynt i omlopp och flyttar till elektroniska pengar, kanske" en regering -run version av den virtuella valutan Bitcoin. "

Medan Rogoff inte övertygas att den" potentiellt störande "teknologin i dagens kryptokurser är tillräckligt mogen, tror han att en nästa generation" Bitcoin 3. 0 "kan vara en föregångare till en statsstyrd digital valuta. "Om den privata sektorn kommer med ett mycket bättre sätt att göra saker, kommer regeringen att så småningom anpassa och reglera efter behov för att så småningom vinna ut", säger Rogoff.

Ammos är oenig med denna typ av argument. "Det enda som centralbankerna kan göra med Bitcoin är att ackumulera det som en monetär reservtillgång. Vid en tidpunkt börjar centralbanker runt om i världen fråga sig om de bättre skulle kunna hålla Bitcoin, med sin apolitiska penningpolitik, än andra lands nationella valutor. "

Centralbankerna har lika mycket att lära av Bitcoins verksamhet som hästar måste lära av bilmotorer. Det är en teknik som är avsedd att förskjuta central kontroll över pengar.

"Fedcoin-idén presenterades av David Andolfatto, vice president för Federal Reserve Bank of St. Louis vid den första P2PFISY-workshopen som jag organiserade i Bundesbank i Frankfurt 2015," Paolo Tasca, verkställande direktör vid Högskolan London Center for Blockchain Technologies, berättade

Bitcoin Magazine . "Tanken om att dispensera med pengar till förmån för alternativa, effektivare betalningsmedel är inte nytt. Pre-1900 utopiska tänkare ägnade mycket ansträngning för att hitta ett sätt att låta människor bli av med vad Robert Owen kallade "galen pengar-mysterium. "På senare år har ekonomer också börjat studera konsekvenserna av att leva i kontantlösa samhällen, särskilt med hänvisning till centralbankernas roll och penningpolitiken. "

Övriga regeringar och centralbanker överväger sina egna versioner av Fedcoin. Sveriges centralbank, riksbanken, överväger om landet ska införa en rent digital form av statligt stödda pengar, kanske med hjälp av distribuerad leddteknik (DLT).Den föreslagna e-kronan skulle vara ett digitalt komplement till kontanter garanterade av staten, och fungera som betalningsmedel, kontonhet och värdeförvaring. Det är värt att notera att användningen av kontanter i Sverige minskar och det finns indikationer på att landet kan gå helt kontantlöst om fem år.

Riksbanken är inte den enda centralbanken som överväger att utfärda sin egen digitala valuta. Centralbankerna i Singapore, Papua Nya Guinea, Kanada och andra överväger liknande drag. Ett nyligen publicerat papper utfärdat av Bank of Canada, som betraktar en eventuell Bitcoin-standard som liknar guldstandarden, är särskilt intressant. Ett diskussionspublikat som publicerats av Finlands Bank, som beskriver Bitcoin som ett revolutionerande, underbart ekonomiskt system, kan tyda på att banken överväger med intresse möjligheten att en dag lansera sin egen digitala valuta. Även Kinas centralbank testa försiktigt en digital valuta.

"Andra centralbanker (Bank of England, Bank of Canada och European Central Bank, bland annat) studerar idén om en centralbank digital valuta (CBDC) som ett vanligt monetärt verktyg som kan förbättra centralbankernas förmåga att stabilisera inflationen och konjunkturcykeln och som en ny betalningskanal som kan tillåta att spåra nätverket av betalningar och registrera betalningshistoriken för varje individ ", tillade Tasca.

En annan anledning till att regeringarna tycker om en nationell kryptokurrency enligt Harvey och Rogoff är möjligheten att stärka pengepolitiken för att hjälpa till att hantera ekonomin, till exempel genom att göra det lättare att införa negativa räntor .

Harvey noterar att, om Federal Reserve skulle anta sin egen kryptokurrency en dag, blir den en stor (och mycket mindre flyktig) konkurrent till bitcoin och andra digitala valutor. "Det är faktiskt inte klart huruvida [F] edcoin vill ha den tävlingen, och Fed är i stånd att införa en regelmiljö som riktar sig till spelplanen," varnar Harvey.

"Så se upp, bitcoin. ”