Tidigare Standard Chartered VD: För att bekämpa bedrägeri måste banker sluta utfärda högvärdesvaluta Anmärkningar

The Groucho Marx Show: American Television Quiz Show - Book / Chair / Clock Episodes (Maj 2019).

Anonim

Peter Sands, tidigare verkställande direktör för British Multinational and Financial Services Company Standard Chartered, konstaterar att centralbankerna måste säga upp emissionen av £ 50, $ 100 och 500 euro för att minska cirkulationen av bedrägliga transaktioner.

Sands nya rapport med titeln & ldquo; Gör det svårare för de dåliga killarna: Fallet för att eliminera höga beteckningar Anmärkningar & rdquo;, publicerad av Harvard Kennedy School, föreslår att centralbanken eliminerar sedlar med hög valuta för att minska olagliga penningflöden, skatteflykt och finansiellt bedrägeri.

& ldquo; Vårt förslag är att eliminera höga valörer, höga värdepengar, till exempel € 500-noten, $ 100-fakturan, CHF1, 000-noten och noteringen på £ 50. Sådana anteckningar är den föredragna betalningsmekanismen för dem som bedriver olaglig verksamhet, med tanke på anonymitet och brist på transaktionsrekord som de erbjuder och den relativa lättnad med vilken de kan transporteras och flyttas. Genom att eliminera höga valörer skulle högvärdesnoteringar göra livet svårare för dem som bedriver skatteflykt, ekonomisk brottslighet, terroristfinansiering och korruption. & Rdquo; - Peter Sands

I rapporten anges att olagliga pengar strömmar överstigande 2 biljoner dollar årligen, med de flesta transaktioner som härrör från inköp av olagliga varor som droger och vapen. Sands betonar vidare att valutaer med hög valuta spelar en minimal roll i ekonomins funktion, men ändå en betydande roll i den underjordiska ekonomin.

Global Financial Integrity (GFI), som producerar analyser av olagliga finansiella flöden med hög kaliber och ger råd till utvecklingsländernas regeringar om effektiva politiska lösningar, uppskattar att olagliga finansiella flöden från utvecklingsländer år 2013 uppgick till 1 dollar. 1 miljard, registrerar en svindlande, 275 procent ökning sedan början av 2004.

Även om GFI och Sands uppskattar att trillioner av amerikanska dollar spenderas av terroristgrupper, korrupta politiker och banker smugglar pengar genom gränserna, tror de att elektroniska betalningsmekanismer som som Bitcoin används mer effektivt för att avveckla transaktioner.

& ldquo; I den underjordiska ekonomin är det omvända sant. Höga sedlar är valet betalningsinstrument för de som undviker skatter, begår brott, finansierar terrorism eller ger eller tar emot mutor. Kontant erbjuder anonymitet, lämnar ingen transaktionsrekord och är allmänt accepterad. Höga noter är kontanter som gör att stora summor kan betalas, flyttas och lagras med minimikostnader och upptäcktsrisker. Ur brottslingarnas synvinkel är de höga sedlarna mycket attraktivare än banktransaktioner, Bitcoin, guld eller diamanter. & Rdquo; - Peter Sands

Som framgår av diagrammet från Sands ovan är pengar, diamanter och guld de enda verkligt anonyma formerna av pengar som finns idag.På grund av bristen på rörlighet i guld och diamanter har kontanter varit den mycket föredragna betalningsmetoden de senaste decennierna. På grund av sin låga transaktionskostnad, omedelbar värdeöverföring, fullständig anonymitet och oupptäckbarhet, används nästan $ 1 biljoner värde av fiat-pengar årligen av korrupta politiker och finansiella organisationer.

Världsbankens företagsundersökningar genomför varje år en internationell undersökning med mer än 130 000 företag i 135 länder, för att utvärdera och fastställa nivån på korruption och bestickning som berörs av regeringar och federala organ. Enligt deras nyligen släppta korruptionsdata har omkring 17 procent av företagen och organisationerna runt om i världen upplevt minst en betalningsbegäran om efterfrågan de senaste åren. Vidare uppgav företagsundersökningar att de omkring 26 procenten av företagen var skyldiga att bestraffa statliga tjänstemän eller byråer för att säkra avtal.

Sands förklarar att eliminering av högvärdesvalutor och genomförandet av populära elektroniska betalningsmekanismer, till exempel Bitcoin, skulle kunna minska mängden bestickning och korruption över hela världen över hela världen.

Eftersom vissa extremt höga sedlar har eliminerats under de senaste åren, såsom Kanadas $ 1 000 noter och Singapores $ 10 000 not, anser Sands att hans förslag är rimligt med tanke på de stigande nivåerna av finansiellt bedrägeri och penningtvätt.

& ldquo; Elektroniska betalningsmekanismer fortsätter att bli mer tillgängliga, accepterade, flexibla och kostnadseffektiva. Eftersom de flesta i de flesta länder redan använder sådana alternativ i stället för höga sedlar när de betalar högt värde, fungerar de tydligt. Med tanke på dessa tekniska framsteg krävs inte längre sedlar för att underlätta den legitima ekonomins smidiga funktion. & Rdquo; - Peter Sands

Eftersom de flesta valutor, som euron, har flera höga sedlar, inklusive € 500, € 200 och € 100, anger Sands och hans team av forskare att styrelsen eliminerar högsta noten först, observera effekten och ta bort de andra från det finansiella systemet de närmaste åren.

Eftersom stora sedlar kommer att elimineras, kommer både kommersiella och centralbanker att förlora viss vinstsinkomst och sålunda kommer ledande finansiella organisationer och bankkoncerner förmodligen att avvisa Sands förslag.

Seignorageinkomst är intäkterna för en regering när de pengar som skapas är mer värda än det kostar att producera. Vissa finansiella experter oroar sig dock för att genomförandet av elimineringen av högvärdesnoteringar för att minska antalet betalningar i samband med brott och bedrägliga aktiviteter kan leda till att bankinstitut och finansinstitut blir ännu mer korrupta, eftersom de skulle utnyttja makten att behandla och lösa bedrägliga transaktioner för korrupta organisationer och individer utan några bevis för att spåra transaktionerna.