Hur equihash-algoritmen skulle kunna demokratisera zcash mining

♪ Hur - Kiihdytän kai (virallinen musiikkivideo) (April 2019).

Anonim

Miningscentralisering är förmodligen en av de största utmaningar digitala valutor möter.

Många av Bitcoins egenskaper, såsom censurresistens och dubbelutnyttjande, är i stor utsträckning beroende av ett decentraliserat gruvlandskap. Men genom åren har Bitcoin-gruvsystemet alltmer centraliserats till färre händer och färre geografiska områden. Det finns flera förklaringar till denna trend. Men en av dem är uppkomsten av specialiserad gruvmaskinvara: ASIC-chips och gruvarbetare.

I ett försök att lösa detta problem har forskare vid universitetet i Luxemburgs interdisciplinära centrum för säkerhet, tillförlitlighet och tillit (SnT) utvecklat en matematisk algoritm som heter "Equihash. "Equihash är brainchild av professor Alex Biryukov, chef för SnT-forskningsgrupp" CryptoLUX "- inriktad på forskning och tekniköverföring i kryptologi - och CryptoLUX-forskaren Dr Dmitry Khovratovich. Algoritmen presenterades för första gången i Network and Distributed System Security Symposium 2016 i San Diego.

Förmodligen den mest betydande framgången hittills, Zcash, den nya decentraliserade och open-source digitala valutan som syftar till att fastställa en ny standard för integritet och anonymitet genom användning av banbrytande kryptografi, tillkännagav integrationen av Equihash i april 2016. I en post med titeln "Why Equihash?, "Zcash grundare Zooko Wilcox och ingenjör Jack Grigg noterade att Equihash har mycket effektiv verifiering som skulle möjliggöra lätta klienter på begränsade enheter och Zcash kunder inom Ethereum. Men den främsta orsaken till Zcash-teknikens entusiasm är faktiskt Equihashs motstånd mot ASIC-gruvdrift.

"Equihash är en minnesorienterad Proof-of-Work, vilket innebär hur mycket gruvdrift du kan göra är mestadels bestämd av hur mycket RAM du har," säger Wilcox och Grigg. "Vi tycker att det inte är troligt att någon kommer att kunna bygga kostnadseffektiv anpassad hårdvara (ASIC) för gruvdrift inom överskådlig framtid. "Wilcox och Grigg tillade att det inte är troligt att stora optimeringar av Equihash skulle kunna ge minersna som känner optimeringen en fördel.

Equihash är ett minnehårt problem, mer lämpligt för datorer med allmänt bruk, med mycket minne än speciella hårdvarachips. "Om 10 000 gruvarbetare med en enda dator var aktiva, skulle investeringen i Zcash vara 10 000 gånger priset på en dator, medan Bitcoin skulle investera betydligt mindre", säger Khovratovich. "Styrkan hos en kryptocurrency kommer från det faktum att storleken distribueras globalt. Vår Equihash-algoritm vänder situationen tillbaka till denna mer idealiska värld. "

Enligt CryptoLUX-forskarna tillåter algoritmen centraliseringen av gruvprocessen i händerna på några förstklassiga gruvarbetare med specialiserad gruvmaskinvara, vilket bidrar till" demokratisering "av digitala valutor baserade på Equihash.

"Eftersom Equihash bygger på ett grundläggande datavetenskapsproblem kommer framsteg i Equihash-gruvalgoritmer att gynna datavetenskap i allmänhet," tillade Biryukov. "Equihash är så unikt bland alla gruvalgoritmerna: det är minneshårdt å ena sidan och mycket lätt att verifiera på den andra. "

Med tanke på Bitcoin Magazine betonade Equihash uppfinnare Biryukov att Equihash är en bärbar algoritm, inte begränsad till specifika digitala valutor.

"Vi har inget formellt samband med Zcash-projektet," sa han. "Equihash är inte begränsat till Zcash, det kan användas i valfri cryptocurrency. "Som sagt sa Biryukov försiktigt entusiastisk om Zcash. "I jämförelse med många andra kryptokurser lägger Zcash definitivt in nya funktioner baserade på state-of-the-art akademisk krypto. Om det kommer att skala bra eller inte - framtiden kommer att visa. "

Med tanke på portabiliteten hos Equihash är det intressant att spekulera om sin möjliga integration i Bitcoin själv. "Jag är inte medveten om sådana försök, men det skulle vara tekniskt lätt att göra," noterade Biryukov.

För mer information om Equihash, se forskningsdokumentet "Equihash: asymmetrisk arbetsbevis baserat på generaliserat födelsedagsproblem. ”