Hur jakten på Satoshi gjorde Dorian Nakamotos liv upp och ner: Inside Story

The walk from "no" to "yes" | William Ury (Maj 2019).

Anonim

Närmare för Posterity: Dorian Nakamoto förklarar varför han är Inte Mastermind bakom världens mest populära digitala valuta

Närmar sig det hem som Dorian Nakamoto delar med sin 93-åriga gammal mamma i den lilla Los Angeles County förorten Temple City, ser man en uppladdad anteckning under dörrklockan som förklarar, "Privat egendom: Ingen advokater eller reportrar. "Även om jag har kommit som en inbjuden gäst står anteckningen som en skarp påminnelse om den sällsynta formen av helvetet Nakamoto uthärdat för bara ett och ett halvt år sedan, när han hounded till distraktion av horror av media och olika nyfikenhetssökande efter Newsweek tidningen publicerade en påstådd exposé som kallade honom "Father of Bitcoin". "

Påståendet föll som en bomb på dem som följer Bitcoin, och gav Newsweek s långvariga status som en motsats till massmagasinjournalistik, det gav upphov till en omfattande diskussion. Artikeln, av Leah McGrath Goodman, fungerade som tidskriftens omslagshistoria den 6 mars 2014. Den hävdade att den avslöjade den sanna identiteten av Bitcoins skapare Satoshi Nakamoto, efter en två månaders undersökning som inkluderade "intervjuer med de närmaste (Dorian ) Nakamoto och de utvecklare som arbetade oftast med honom ("Satoshi").

Att citera Dorians tidigare kontraktsarbete på topphemliga ingenjörsprojekt, en invecklad förakt för regeringens intrång och använda citat från olika familjemedlemmar som målar honom som en ödmjuk, integritetsobjektiv ingenjörsmästare, gjorde Goodman en övertygande men ytnivå argument för Dorian Nakamoto som skapare av Bitcoin.

Men efter artiklens publikation var de flesta som var involverade i Bitcoin snabba att ifrågasätta Goodmans påståenden, eftersom bevisen presenterades som till stor del omständigheter. En vanlig tro bland dem som är skeptiska till Newsweek s påståenden är att "Satoshi Nakamoto" egentligen är ett alias för en grupp av kryptografer / mjukvaruutstruktörer, snarare än en individ. Andra som svarade med "Satoshi", inklusive kärnutvecklare Gavin Andresen, tror att han faktiskt är en individ.

Vidare gör en ny bit av Nathaniel Popper i The New York Times att ifall skaparen verkligen var en person, var han förmodligen BitGold uppfinnare och noterade cryptocurrency expert Nick Szabo, inte Dorian Nakamoto (även om Szabo motsätter sig dessa påståenden).

Ännu har andra frågat den logiska frågan om varför en ödmjuk och väsentligen privatperson som Dorian Nakamoto skulle skapa Bitcoin, söka anonymitet för den prestationen och välj sedan ett alias som innehåller hans givna efternamn i ljuset av alla andra åtgärder han vidtog för att förbli anonym.

Mike Hearn, en utvecklare som kommunicerade med Satoshi före hans avgång från Bitcoin, skickade till och med en blogginmatning som kartlade logiska inkonsekvenser inom Goodmans påstående att Dorian Nakamoto och Satoshi Nakamoto är en och samma.

Trial by Media Fire

Berättelsen Newsweek avslöjade känsliga detaljer om Dorian Nakamoto i ett försök att framhäva personlighetsdrag och motivationer som stämmer överens med det lilla som finns att finna om Bitcoins skapare. Det slutade med att vända sin värld upp och ner.

Mitt i en oönskad mediablitz som inkluderade det som han beskriver som inte kan fånga mjölk från affären utan att bli avskräckt av reportrar, fick Nakamoto stöd från advokater och individer i Bitcoin-samhället. En grupp skapade även den kortlivade webbplatsen "newsweeklied". com "som var avsedd att rensa sitt namn och samla in pengar för en rättegång mot publikationens jätte.

I ett uttalande som formellt lämnades till Newsweek av Nakamoto och hans advokat säger han att han "inte skapade, uppfann eller på annat sätt arbetade med Bitcoin" och det " Newsweek sin falska rapport har varit källa till stor förvirring och stress för mig själv, min 93-årige mor, mina syskon och deras familjer. "Han avslutar brevet:" Detta kommer att bli vårt senaste offentliga uttalande i denna fråga. Jag ber att du nu respekterar vår integritet. "

Med tanke på det uttalandet slutgiltiga frågar jag Dorian varför han nu vill prata med pressen. Hans enkla svar: "Stängning. "

Kakor och rättvisa

När vi går in i Nakamotos hem leder han mig in i köket, där bordet är snyggt satt med vävda placemats, en japanska te-uppsättning och en låda chokladkakakakor. Det är omedelbart uppenbart att Nakamoto, 65, en ungkarl med ett förgånget äktenskap och vuxna barn på sin familj, fortsätter att inte regelbundet underhålla nya gäster i en så kvasiformell miljö, men han har sin egen känsla av hur man ska göra det . Han utstrålar en slags rättvisa, vördnad och respekt för det tillfälle som unga människor idag skulle troligen beskriva som "gammaldags. "

När jag sätter mig, är han snabb att erbjuda och häll mig grönt te och fortsätter sedan för att jag är nöjd och bekväm på ett sätt som känns uppfriskande uppriktigt. Han dricker inte te själv, han sätter sig in i sitt säte och börjar bilda cirklar runt den tomma koppen med fingrarna. Långt från den skrapa, excentriska mannen som skildras i avsnittet Newsweek , verkar han mycket mer som en snäll och gott humör, med en nästan kanonisk inställning till respekt och gästfrihet. Efter en utbyte av extra basliga trevlingar, chucklar han sig själv och säger i sin långsamma, djupa röst, "OK. Fråga mig vad som helst. "

I kärnan till Newsweek s påstående att Nakamoto faktiskt är skaparen av Bitcoin är en kort utbyte mellan Goodman och honom, där Goodman säger att han" tyst "erkände sin roll i Bitcoin-projektet genom att förklara för henne: "Jag är inte längre involverad i det och jag kan inte diskutera det. Det har övergått till andra människor. De har ansvar för det nu. Jag har inte längre någon koppling."

orden "Inte längre involverad" och "omvänd" tycks ge upphov till tro på att Nakamoto faktiskt var involverad i någon kapacitet med Bitcoin-projektet."Jag frågar honom om denna utbyte specifikt och försöker få klarhet i hans svar. Han svarar: "Jag tänkte på det arbete jag hade gjort hos Citibank som var säkerhetstips, säkerhetsutbyte. Även om jag var inblandad kan jag inte berätta för dig, för varje ingenjörsfirman gör att du skriver ett upplysningskontrakt för under och efter. Jag trodde kanske att den [hennes fråga] var något att göra med Citibank-arbetet som jag gjorde. "

Detta svar ger potentiell klarhet kring denna pivotala utbyte mellan Goodman och Nakamoto. Han insisterar på att han inte ens kände till termen "Bitcoin" vid tidpunkten för intervjun Newsweek , och trodde Goodman hänvisade till ett projekt som han hade jobbat på hos Citibank. Varför tog han då slutsatsen om kopplingen mellan "Bitcoin" och hans tidigare, konfidentiella arbete för Citi är fortfarande inte helt klart.

Stycket för och mot

The Newsweek stycket betonar: "Kanske är den mest övertygande parallellen mellan de två Nakamotosna deras professionella färdighetssätt och karriär tidsramar. "

Medan skildringar av arbetet med sekretessbelagda militära projekt generellt är projicerade med en nästan klichéd, syndig ton, är Nakamotos orsaker till det hemlighetsliv som beskrivs av hans familj mycket praktisktare än de är mystiska. Förutom de upplysningsavtal som han tecknar med varje klassificerat projekt och hans fasta övertygelse om att hålla sig till det som han beskriver som "ingenjörens kod" betonar han också att det är extremt fördelaktigt för personer i hans arbetslinje att vara lika privata som möjligt för att bäst behålla sin arbetssäkerhet.

I det här och hans andra svar är det uppenbart att Nakamoto har en ingenjörs sinne och artikulerar var och en av sina omsorgsfullt konstruerade tankar bit för bit och deltar även i de allra flesta minuters detaljer. Om han noterar de åtgärder som hans arbetsgivare vidtar för att se till att entreprenörer inte kommer att motiveras för att utbyta sekretessbelagda uppgifter för belöningar, förklarar han hur allt från skuld till en orolig släkting eller en angelägenhet (kom ihåg David Petraeus utträde från CIA?) Skulle vara skäl för omedelbar borttagning och sannolikt resulterar i permanent uteslutning från klassificerade projekt.

Han noterar att sedan publiceringen av artikeln Newsweek , som avslöjade många personliga detaljer, inklusive känslig information om hans hälsa och ekonomi, har han effektivt "svartlistat" från de typer av ingenjörstillfällen han har arbetat på hela sin professionella karriär.

Respekt för "Bitcoin Creator"

Medan den oönskade associationen med Bitcoin har väckt betydande ont och stress mot Nakamotos liv, lyser han och är ivrig att tacka Bitcoin-samhället för deras "support". "Han uttrycker sedan uppskattning mot" skaparen "för att få Bitcoins blockchain-teknik till världen.

"Ju mer jag studerar om det, tycker jag att det är en fantastisk idé. Jag uppskattar verkligen vad han [Satoshi Nakamoto] gjorde och alla de som bidragit, inklusive [Bitcoin kärnutvecklare Gavin] Andresen och Andreas [M.Antonopoulos, Bitcoin entreprenör och säkerhetsexpert]. "

Uppvärmning till sitt ämne fortsätter han:" Och sedan den fria programvaran, freeware - det är en strålande idé från den här skaparen eller gruppen av skapare. Men du behöver också mycket begåvade människor att genomföra och utföra det. även marknadsföring, försäljning. Jag känner bara när jag tittade på det, jag sa "Wow! Detta är en vacker sak. "Särskilt om du är anti-auktoritet eller anti-etablering, vilket skulle vara banker och regeringar och sådant. Och de [Bitcoin] har tag på ungdomar nu, inklusive Jeffrey här!

"Jag skulle vilja se hur Bitcoin utvecklas till nästa steg. Hur det möter detta problem, jag kommer inte att säga problem, men regeringen försöker alltid att inkräkta. Samma sak med banker. Och vi måste tåla stormen av vad som kommer att hända med våra dollar som den internationella standardvalutan valutan …. Det största är att vi inte kan betala, säger han, med hänvisning till amerikanska skulden. "Mitt hopp är att de högsta nivådesignersna, skaparna, tänker på det. "Jag är förvånad över att höra att Nakamoto har så hög beröm för tekniken och dessutom att han tydligt har tänkt på hur den ska utvecklas och drar nyanser av de ekonomiska konsekvenserna kring ett decentraliserat valuta / monetärt system och mot bakgrund av den nuvarande geopolitiska miljön.

Ridning mot en kraftfull framtid

Nakamotos bil, en bleka beige Toyota Corolla, som "fortfarande går bra" efter att ha loggat nästan 200 000 kilometer på kilometern, är inte hans föredragna transportmetod. Kör för att fånga en del kinesisk mat i Temple City, påpekar han den bristfälliga gatudesignen och knäckta trottoarer som hindrar hans frekventa cykelturer runt i stan.

Chuckling när han förklarar vad han ser som enkla lösningar på grundläggande infrastrukturproblem, noterar han nöjen och frid han finner i sina vanliga cykelturer, ler när han berättar tidigare utflykter genom San Gabriel-foten och på stranden av Los Angeles River. (Ja, det finns en sådan sak, men det är mestadels en bred betongkanal som går över LA-bassängen.) I sitt

New York Times

stycke, säger Popper: "Vid denna tidpunkt skaparens identitet är inte längre viktigt för Bitcoins framtid. "Medan de flesta Bitcoin-observatörer sannolikt tror att detta är sant, är det också klart att den unika tankegången, övertygelser och motivationer som styrde" Satoshi "-metoden har haft en meningsfull, varaktig effekt på företaget och de motiverar undersökning. I det avseendet blir Satoshi Nakamoto mer än "geni" (eller genier) som skapade Bitcoin-han skapade också Bitcoin, tog ingen kredit och lämnade förmögen som församlades av sin egen skapelse helt orörd, allt för att bäst bevara renheten Det är nästan omöjligt för de flesta av oss att föreställa sig en person eller en grupp som skulle ha både den tekniska färdigheten att skapa Bitcoin och förmågan att troget genomföra sådana osjälviska principer.Detta drar oss till figurer som Nick Szabo och Dorian Nakamoto. Båda mänens personligheter och övertygelser är anpassade till de egenskaper som gör Satoshi Nakamoto så unikt övertygande figur. Medan sådana undersökningar av dessa skäl är underhållande och tankeväckande påverkar de klart Dorians fall, allvarligt påverkar de individer som undersöks.

Satoshis önskan att Bitcoin utvecklas som ett verkligt inkluderande open source-projekt, där den verkliga identiteten hos sin skapare i slutändan är oväsentlig, är dessutom försök att avslöja skaparens identitet. Med allt sagt, är jag glad att jag kunde tillbringa en dag med Dorian Nakamoto i Temple City. Jag hoppas att det här kontot kommer att kasta lite ljus på Newsweek

s så kallade "Bitcoinfader", och kanske hjälpa honom att få den nedläggning han söker. Om så var fallet kunde det inte hända att en humbler kille.

*** Postscript: Efter att ha läst Dorians ekonomiska komplikationer skapade hans vänkryptograffiti ett konstverk som kommer att auktioneras med 100% av intäkterna till Dorian. Konstverket är också undertecknat av Dorian, som kommer att leda en AMA på Reddit senare i veckan. Auktionen kommer att acceptera bitcoin exklusivt och kommer att löpa fram till den 15 oktober th

, 2015 kl 19.00 PST. Vänligen skicka förseglade bud till info @ cryptograffiti. com.