I kina, bitcoin faces tonal bias som blockchain tech flourishes

2017 Maps of Meaning 1: Context and Background (Juni 2019).

Anonim

Påföljder för stora utbyten understryker att bitcoin kräver tung reglering och övervakning.

I hela Kina erkänns blockchain-tekniken som en allt viktigare utveckling. Bitcoin som ett "virtuellt gott" i Kina står inför ännu en utmaning från People's Bank of China (PBOC).

Den 10 maj 2017 rapporterade Kinas topplaboratorium för finansiella medier, Caixin, att "enligt en person nära PBOC kommer PBOC snart att meddela BTCC, OKCoin och Huobi påföljder om oegentligheter baserat på tidigare inspektion under de senaste månaderna. De stora problemen är [relaterade till] olagliga marginalhandelstjänster och bristande interna kontroller mot penningtvätt. De relaterade straffdetaljerna har redan bekräftats internt. allt som är kvar att göra är att gå igenom godkännandeprocedurer. "

Caixin uppgav också att, enligt källan, kommer ytterligare" reglering om bitcoinutbyte och reglering av tvättningssystem för tvättning av pengar för bitcoin-utbyte sannolikt att släppas i juni. "

" En person nära PBOC "är en vanlig citat som används av Caixin. Caixin anses vara det mest inflytelserika mediet i Kinas ekonomiska och politiska sfär, och är vanligtvis det första utloppet i Kina för att avslöja några nyheter från PBOC som är relaterade till Bitcoin och har alltid insideråtkomst. Det är i själva verket ett munstycke där PBOC kommunicerar med bitcoin-utbyten och Bitcoin-samhället som helhet.

Det är dock värt att notera att Caixin ofta tenderar att överdriva PBOC: s faktiska politiska inflytande. När PBOC inspekterade de tre största utbytena sa Caixin att PBOC skulle "noggrant inspektera och reglera" dem. Det officiella uttalandet från PBOC föreslog emellertid bara att PBOC tillsammans med det lokala finanskontoret skulle "inspektera utbyten". "På samma sätt sade Caixin:" Med ständig upplösning och med insatser på bottennivå skulle den lokala finansbyrån och PBOC gemensamt lösa bitcoin-utbytesfrågan. "

Resultatet av denna konsekventa tonal bias från Kinas mest inflytelserika media, som den representerar PBOCs intressen, är att skildra Bitcoins offentliga image i Kina som fortfarande är något djupt kopplat till prisvolatilitet och penningtvätt och med behov av allvarlig regeringsförordning. När det gäller Bitcoins funktioner som decentralisering och P2P-transaktioner, förblir Caixin blygsamt tyst.

Omvänt bör de inkommande påföljderna tolkas som en signal att de tre stora börserna snart kommer att tillåtas återuppta bitcoinuttag, dock till en kostnad. Fortfarande visar denna negativa skildring av bitcoinhandel att bitcoin i Kina, åtminstone på kort sikt, kommer att ha svårigheter att få status som betalningsmedel som ett betalningsverktyg, i motsats till det acceptans som det ser ut i Japan.

Logiken bakom denna inställning verkar naturligt med tanke på att PBOC: s egen version av digital valuta redan finns runt hörnet. Caixin tillkännagav i januari att den hade lyckats slutföra en demo.

I Kina åtnjuter blockchain-teknologin sin vår. Folkets Dagliga, det kinesiska statliga media, talar mycket om det. Kinas 13: e femårsplanens nationella strategi innefattar den. Lokala regeringar stöder det.

Bitcoin står dock inför en rättegång. Det mest troliga resultatet är att bitcoin själv kommer att förbli densamma som virtuella varor. När det gäller bitcoinhandel pekar alla stränga Know Your Customer (KYC) och bekämpning av penningtvätt på en strategisk utgångspunkt: Spekulation av bitcoin får inte leda till någon social eller finansiell instabilitet i Kina.