Irländska banker att testa nytt blockchainbaserat interbankbetalningssystem

Kodaline - High Hopes (Juni 2019).

Anonim

Irländska långivare Allied Irish Banks, Ulster Bank och Permanent TSB har samarbetat med global konsultföretag Deloitte för att arbeta med ett pilotprogram som kommer att utnyttja blockchain-teknik för att öka hastigheten och säkerheten för landets interbankbetalningar.

Samarbetsprojektet heter Project GreenPay och kommer att använda teknik som utvecklats av Ulster Banks moderbolag Royal Bank of Scotland (RBS).

Betalningsplattformen som prövas kallas Emerald. RBS Emerald-plattform, som byggdes ovanför Ethereum blockchain, har redan testats i Dublin-baserade starthub Dogpatch Labs, där deltagande banker har genomfört dummybetalningar bland dem för att testa blockchainbaserat system för prestanda, stabilitet och noggrannhet. Plattformen kan bekräfta betalningar på mindre än 10 sekunder vid bearbetning av stora transaktionsvolymer.

Den distribuerade ledarkommunikationstekniken som är banbrytande för Bitcoin gör att transaktioner kan spelas in och delas med behöriga medlemmar i en distribuerad huvudbok, vilket gör att betalningar kan behandlas på ett säkrare och effektivare sätt.

"[Blockchainen] är i huvudsak en mjukvara som ger ett sätt att registrera transaktioner på ett trovärdigt sätt. Det har potential att störa flera branscher till fördel för kunderna, och vi är fast beslutna att undersöka hur vi kan utnyttja detta för finanssektorn, säger Ulster Banks chefsjurist Ciarán Coyle.

"När vi såg att RBS hade den förmågan bestämde vi oss för att använda plattformen i Republiken. Vi tittade på hur vi kunde bevisa det på industrinivå och tittade på att göra samarbete på industrinivå, "tillade han.

För RBS: s chef för innovationsteknik Richard Crook, var det "förnuftigt" för RBS irländska dotterbolag, Ulster Bank, att anta sitt Emerald Payment System för det samarbetsvilliga betalningsnätverket. "Vi är glada att stödja det och ytterligare bevisa att blockchain [teknik] kan användas för att bättre betjäna kunder", tillade Crook.

David Dalton, konsultpartner och ledare inom finansiella tjänster branschledare på Deloitte Ireland, uppgav att pilotprojektet skulle hävda företagets blockchain lab i Dublin och tillade: "Vi tror att blockchain adoption kommer att ske snabbare än förväntat och utan proaktiv och väl antagen strategi riskerar banker och försäkringsbolag att vara låsta av potentiella innovationer som möjliggörs av denna teknik. "

Ingen specifik tidsram har fastställts för när det nya betalningssystemet skulle kunna genomföras i det irländska finansiella systemet, och det finns ingen garanti för att det kommer att ske. Project GreenPay är dock en annan tydlig signal att banker över hela världen omfamnar blockchain-teknik för att förbättra effektiviteten och säkerheten hos sina tjänster. Det kommer inte vara länge för blockchain blir en integrerad del av det globala finansiella systemet.