Förvaltare för debatt blockchain i Davos

Nordnet Live 2014: Günther om "bostadsbubbla eller inte?" (Juli 2019).

Anonim

Blockchain-tekniken har varit ett stort samtal vid årets världsekonomiska forum i Davos, Schweiz, och ämnet väcktes av TechCrunchs Matt Burns under en panel som innehöll TransferWise grundare och VD Taavet Hinrikus och MasterCard President of International Markets Ann Cairns. Båda deltagarna på panelen verkade överens med det populära känslan att avvisa Bitcoin samtidigt som den omfattade dess underliggande teknik, och Cairns uppgav även att MasterCard testar blockchain i sina laboratorier.

Vid ett tillfälle under paneldiskussionen ifrågasatte Hinrikus huruvida MasterCard i slutändan kunde störas av blockchain-tekniken.

MasterCard tvivlar på Bitcoin Longevity

När Matt Burns tog upp ämnet Bitcoin, var Cairns snabbt avstängt det digitala kontantsystemet. Hon började med att kritisera Bitcoins användbarhet som valuta:

"Jag ser absolut en framtid för blockchain", sa hon. "Bitcoin är bara något som använder blockchain, och jag tror inte att den nuvarande konstruktionen av Bitcoin har särskilt lång livslängd. Det beter sig mer som en vara än en valuta. "

MasterCard-tjänstemannen tog sedan sikte på transaktionshastigheterna på Bitcoin-nätverket. Även om Bitcoin-transaktioner sänds direkt, tar det i genomsnitt fem minuter för en transaktion att bekräftas i ett block (ett nytt block minas var 10: e minut).

"Det är väldigt långsamt," sa Cairns. "Jag menar att du läser mycket saker i pressen, men just nu tar det cirka 10 minuter att göra en transaktion. Tänk dig att du väntar på ett tåg. Vill du bara gå igenom barriären och knacka på ditt kort, eller vill du vänta 10 minuter för dina bitcoins? "

Även om Cairns påstår om bekräftelsestider är sanna finns det ett antal lösningar för detta problem som för närvarande är i utveckling. Off-chain-lösningar, som Stash och Lightning Network, håller för närvarande det största löftet inom detta område. Det finns också många alternativ för köpmän att acceptera okontrollerade transaktioner.

Förutom hennes poäng på Bitcoins tekniska verkningar diskuterade Cairns också frågan om kryptokurrencyens associering med Silk Road och andra kontroversiella användningsfall.

MasterCard Testing Blockchains

När man frågade om blockchain-teknik, i motsats till Bitcoin, var Cairns ton helt ändrad.

"Vi tittar på blockchain just nu på många olika sätt i våra laboratorier eftersom vi tycker blockchain är i princip ett värdeöverföringssystem," sa hon. "Det är ganska snyggt, faktiskt. Det är inget fel med att använda nya algoritmer för att faktiskt flytta pengar. Vi tycker att det är en bra sak; Det är bara hur du faktiskt manifesterar det och får det att fungera, tillsammans med hur du måste hantera alla världens föreskrifter för att göra det effektivt, säkert och snabbt, det är problemet."

Även om Digital Currency Group (DCG) grundare Barry Silbert är ganska bullish på bitcoin som en valuta, slutade det inte att MasterCard skulle investera i det Bitcoin-fokuserade investeringsbolaget senast i fjol. MasterCard Chief Innovation Officer Garry Lyons berättade nyligen för Business Insider: "[DCG] är kopplad till 15 olika andra och de har sina fingrar i rätt pajer, så vi har rätt engagemang just nu för att se människor experimentera med den underliggande tekniken. "

TransferWise VD-frågor MasterCard President

I likhet med MasterCards Cairns är TransferWise VD Taavet Hinrikus mer intresserad av blockchain-teknik än Bitcoin. Faktum är att han tror att MasterCard borde vara orolig över den här nya innovationen.

"Med blockchain tycker jag att det är mycket mer spännande", sade Hinrikus under panelen. "Jag undrar - kan vi se en värld där blockchain stör MasterCard? "

Cairns svarade att MasterCard skulle helt enkelt anta blockchain-teknik om det var det störande. "Det är därför vi tittar på det," sa hon.

MasterCard-presidenten tillade att företaget inte bryr sig mycket om tekniken bakom betalningar så länge som människor fortsätter att använda sitt nätverk.

"Det spelar ingen roll för oss om vi har införlivat det med en del av hur vi flyttar pengar [runt] vårt nätverk, den faktiska swiping, knackar eller skickar ett meddelande via en telefon eller dator. det är bara en formfaktor. Det spelar ingen roll, "sa hon. "Det är den sammankoppling som spelar roll och säkerheten. "

Alla företag som är involverade i betalningar, banker eller andra aspekter av ekonomi har nu blockchain på sin radar, men bara en handfull av dem är intresserade av Bitcoins offentliga, öppna och tillståndslösa huvudbok. Interoperabiliteten mellan Bitcoin och godkända ledgers kommer att vara en trend att titta på de närmaste åren.