Matthew roszak på bitcoins killer app: sälj inte borrar, sälja hål.

Asset-backed blockchain token IRON ICO (April 2019).

Anonim

Jag hade nöjet att prata med Matthew Roszak, grundare av Tally Capital, för en intervju serie på mitt nyhetsbrev, Crypto Brief. Om du någonsin börjar tvivla på hur mycket energi du sätter i branschen, bara lyssna eller läs några av de saker han har sagt om det och du kommer att känna din spänning föryngrad.

En liten bakgrund på Roszak: Han namngavs en av "Who's Who of the Crypto-Currency World" av The Wall Street Journal och har varit i private equity och riskkapital i mer än 18 år, investerar mer än 1 miljard dollar i kapital inom ett brett spektrum av branscher från start till IPO. Han tjänar på styrelserna av BitGive, Blockchain Capital, Chambers of Digital Commerce, Dunvegan Space Systems, Factom, Noble Markets och Romit, bland andra företag.

Nyligen grundade han Chicago Bitcoin Center, som är en inkubator baserad 1871. Han agerade som producent av Bitcoin-dokumentären, The Rise and Rise of Bitcoin .

Hur fick du din start i Bitcoin?

Bitcoin uppträdde ursprungligen på min radar 2011 när ett av mina portföljbolag, ett socialt spelbolag i Singapore, tittade på Bitcoin som en potentiell betalningskälla. Så jag läste Satoshi [Nakamoto] s vitbok och blev fascinerad av potentialen för Bitcoins löfte. Att ha en valuta och ett protokoll som var öppet, säkert och decentraliserat med mig, varigenom finans, industri, regering och andra tyngdpunkter kan omarbetas helt. Jag var också en investerare i Zero Knowledge Systems, ett program för integritetsprogram, som grundades av Austin Hill. Austin är nu VD för Blockstream, en San Francisco-baserad blockchain startup. Alla dessa korsningar fortsatte att dra mig in i kaninhålet - och jag har grävt djupare sedan dess.

Bitcoin och blockchain-baserade teknologier har potential att förändra världen - från att förbättra VVS på Wall Street för att ge större ekonomisk integration för de unbanked. Jag drogs till Bitcoin mycket som mina första upplevelser med persondatorer, mobiltelefoner och Internet - jag hade denna känslomässiga reaktion när jag insåg hur de här teknikerna kan vara mycket kraftfulla förändringsmedel för innovation. Vidare fanns det ett tydligt tillfälle att vara på framsidan av någonting som verkligen är transformativt - på järnvägs, bilens, telefoni eller internetens skala - som har potential att göra en meningsfull inverkan på samhället.

Jag bestämde mig för att ägna min tid och energi att investera i och bygga ut detta ekosystem och grundade Tally Capital som en investerings- och driftsplattform. Hittills har Tally investerat i över två dussin företag, bland annat BitFury, Blockstream, Bloq, ChangeTip, Factom, MaidSafe, Noble Markets och Romit.Utöver investeringar har jag också varit aktiv i styrelsen för två ledande non-profits i vår bransch, Digital Commerce Chamber of Commerce (den första D.C.-baserade branschorganisationen) och BitGive (den första filantropiska organisationen). Det finns massor av arbete att göra för att driva den här industrin framåt - från investering och utveckling till utbildning och förespråkande - vi har precis börjat.

Var kom namnet Tally från?

För att verkligen uppskatta potentialen i Bitcoin behöver man förstå pengarnas historia. Namnet "tally" är härlett från tally-pinnar, en form av valuta initierad av King Henry I omkring 1100, i medeltida England. Systemet med talsmärken bestod av skåror skuren längs kanten av en polerad träpinne (utfärdad av börsmäklare) för att beteckna valörer och delas sedan i halv så att varje motpart upprätthåller ett kvitto på transaktionen - det här är analogt med hur allmänheten och privatnyckelteknik uppträder i Bitcoin.

Under 726 år byggdes och finansierades det brittiska riket under tally stick-systemet, vilket gör det till en av de mest framgångsrika formerna av valuta i historien. Bank of England vid dess formation attackerade tally stick systemet som det insåg att tallies var utanför pengar växlarna. Vid 1834 beställdes tallies att brännas av Bank of England, och i processen gick elden ur kontroll och nästan förstörde parlamentet.

Tror du att "killer app" för Bitcoin redan har uppfunnits? Om så är fallet, vad är det? Om inte, vad tror du att det blir?

Min mening är att den mördare appen är över oss. Det kommer ta lite tid att övergå eftersom vi fortfarande är i den inledande fasen för att bygga upp industrins underliggande infrastruktur. Några av de viktigaste innovationerna vi hittills hittat inkluderar multisig och sidokedjor. Multisig är på många sätt mer av en funktion som dubbelknutning av dina skosnören, medan sidokedjorna bara går av marken, om än har potential att vara oerhört kraftfulla i att skala blockchainen.

Vidare kommer användningsfallet för killerappen sannolikt inte att främjas främst som Bitcoin-baserad, eftersom tekniken kommer att utnyttjas och arbeta i bakgrunden. Det finns ett gammalt ordspråk i affärer som säger "Säljer inte borrar, säljer hål. "Konsumenter och företag letar efter lösningar som utnyttjar denna nya teknik och några av de viktigaste egenskaperna för säkerhet, integritet och decentralisering.

Många av de viktigaste elementen som behövs för att utveckla Bitcoins killerapp, eller vårt Netscape-ögonblick, är redan på gång - inklusive en investeringskostnad på 1 miljarder dollar, det bästa och ljusaste från Wall Street till Silicon Valley som hoppar in i ekosystemet. hushållsnamn i finansiella tjänster som Goldman Sachs, Citibank och UBS, och big tech namn som IBM, Samsung och Intel, är nu fullt engagerade. Dessa är alla de rätta ingredienserna för innovation och experiment att blomstra.

Vad är du som riskkapitalist, vad letar du efter när du investerar?Vad är den ena sektorn du är mest intresserad av inom Bitcoin?

Utöver att titta på produkt, marknad, lag osv. Brukade det vara innovativt i sig att vara i Bitcoin; Men nu måste du vara innovativ inom Bitcoin. När det gäller nyckelinvesteringstema är några av de områden som är av stort intresse: identitet, stor data / analys, meddelandehantering och bitcoins roll i IoT [Internet of Things.]

Identitet är standout ur mitt perspektiv. Tänk på problemen med signaturer, röstning, födelsedatum, pass och liknande. Att kunna skapa en behörig identitetsstack för konsumenter och företag med oöverträffade säkerhetsnivåer, integritet och kontroll kan vara mycket kraftfull.

Idag lagras, uppdateras och hanteras vår identitet av regeringar, arbetsgivare, banker och sociala nätverk - och det går inte en dag där den här känsliga informationen inte äventyras. När man går till ett mål, ger vi dem vårt kreditkort och ibland krävs ett körkort för att bekräfta att kreditkortet verkligen är vårt. Dessa konsumenttransaktioner kräver mycket mer personlig information än vad som verkligen är nödvändigt.

Identitet måste helt återinföres. Det borde finnas diskreta skivor av vår identitetsstack som dynamiskt fyller rätt information i lämplig omständighet - för att inte tala om för en bestämd tid. Om du till exempel köper alkohol är allt som behöver verifieras din ålder. Om du är på väg till en arbetsintervju, får arbetsgivare bara en viss uppsättning information. Mortgage ansökan? Det är en annan del av stapeln. Sjukhus? Vägen annorlunda.

Den här nya blockchainidentitetsmodellen kan också vända hela reklambranschen upp och ner. Konsumenterna blir inte längre tvungna att titta på annonser, om inte vi ger uttrycklig auktorisation. I gengäld kompenseras konsumenterna direkt från annonsörer och skär ut mellanhandlaren (som Facebook och Google). Snabba fram den här filmen vidare, och du kan se hur den här modellen kan göra högkonsekvensannonsering till ett smart kontrakt som ligger i blockchain.

Förstärkning av identitets- och personuppgiftsskydd med blockchain-baserad teknik är en spelbytare och en av de största möjligheterna i Bitcoin.

Tror du att BitLicense kommer att ha en väsentlig negativ inverkan på Bitcoin-företag eller kommer den ökade lagstiftningen att ge någon validering för företagen?

BitLicense har skapat klarhet om vad som krävs för att fungera i delstaten New York, vilket är en bra sak. Å andra sidan är processerna och kraven för att följa BitLicense extremt skadliga för företag i tidigt stadium. Många andra stater och till och med länder kommer att se till BitLicense som ett regelverk för modell, vilket bara gör det svårare och dyrare att arbeta i denna bransch.

BitLicense är ur mitt perspektiv förknippad med en stor uppstart som komprimerar luftens slang av innovation - och gör att företagare och investerare tänker två gånger om att göra affärer i New York.Detta kan också leda till jurisdiktion arbitrage, och kanske skapa nya maktcentra för Bitcoin-företag på platser som London, Toronto eller Singapore, som har visat sig vara mycket mer tillmötesgående under dessa tidiga dagar.

Fred Wilson äger en liten bitcoin men är för det mesta mer intresserad av att investera i Bitcoin-företag. Är du mer fokuserad på företagen, valutan eller en blandning av båda?

Min investeringsavhandling består av både bitcoin och företag i ekosystemet. Majoriteten av Tallys kapital finns i bitcoin, valutan. Jag kontrollerar inte priset på bitcoin varje dag - det här är en långdistansinvestering, och min mening är att det tar 5-10 år för saker att materialisera. Hittills har Bitcoin varit ett spekulativt svänghjul på valutan. Miners säljer sina bitcoin vinster för att hjälpa till med att finansiera elräkningar och nästa-gen chips, medan investerare köper och hamnar hoppas priset stiger. Den dynamiken har varit relativt höghaltig under senare tid, vilket framgår av det relativt stabila, eller mer som tråkiga, prisintervallet bitcoin. Nyckeln till allt detta är att blockchain svänghjul kommer att flytta med innovativa applikationer som hjälper till att driva nytta, genomströmning och transaktioner. När det händer, kommer priset på bitcoin att reagera i enlighet därmed.

Var ser du priset på bitcoin under de närmaste åren?

Jag tror att bitcoin är en av de mest otroliga tillgångarna jag har sett i min karriär. Jag är extremt bullish på bitcoin. Med tanke på investeringskapitalet och humankapitaldynamiken som häller in i detta ekosystem tror jag att bitcoin är en av de största generationsmöjligheterna för investerare och entreprenörer. Det enklaste sättet för människor att investera i detta ekosystem är att helt enkelt köpa bitcoin - vilket jag tycker om att karakterisera som en spårningsstock som representerar denna spännande nya gräns inom teknik och långt bortom.