Nya detaljer utveckla om grekisk plan för parallellt betalningssystem och varoufakis avgång

Learn about the Quantum D-Wave - Now in 15 Languages (April 2019).

Anonim

Tidigare i juli Bitcoin Magazine rapporterade att den tidigare grekiska finansministeren Yanis Varoufakis, som avgick efter den grekiska folkomröstningen den 5 juli, uttryckte sin besvikelse över resultatet av den grekiska krisen.

Nu Kathimerini , en New York Times -bränd dagstidning som publicerades i Aten och distribuerades med International New York Times i Grekland och Cypern, avslöjar att Varoufakis var auktoriserad av Greklands premiärminister Alexis Tsipras i december för att undersöka ett parallellt betalningssystem som så småningom kunde fungera som ett parallellt banksystem.

Innan han blev finansminister, föreslog Varoufakis en parallell IOU-baserad valuta, kallad Future Tax Coin (FT-Coin), som liknar en kryptocurrency i vissa aspekter. Varoufakis är inte imponerad av bitcoin som valuta, men han är övertygad om att dess underliggande teknik kan användas effektivt i oroliga ekonomier.

I ett telekonferenssamtal med internationella finansiella aktörer hävdade Varoufakis att Tsipras hade fått OK för att planera ett betalningssystem som kunde fungera i euro men som eventuellt kunde ändras till drachmer "över natten" enligt Kathimerini s tolkning. Kathimerini fick ett transkript av samtalet, som ägde rum den 16 juli en vecka efter Varoufakis avgång.

Det planerade parallella betalningssystemet skulle startas om bankerna tvingades stänga och tillåta betalningar mellan tredje parter och staten. Planens genomförande skulle kräva skattebetalningsnummer för skattebetalare, tillgängligt från webbplatsen för generalsekretariatet för offentliga intäkter, som övervakas av Greklands borgenärer.

"Generalsekreteraren för offentliga intäkter inom min tjänst styrs helt och hållet av trojkan. Det var inte under kontroll av min tjänst, av mig som minister; Det kontrollerades av Bryssel ", sa Varoufakis.

Planen krävde hacking i systemet för att få skattebetalarens registreringsnummer. För att undvika att varna Greklands fordringsägare, som övervakar systemet, tilldelade Varoufakis en barndomsvän av hans, en informationsteknisk expert som blev professor vid Columbia University för att utföra hacken.

"Jag tror att det grekiska folket hade tillåtit oss att driva energiskt och kraftfullt att förhandlingarna säger att om vi inte kan få ett livskraftigt avtal, bör vi överväga att komma ut", sade Varoufakis i samtalet och hänvisade till resultaten av den 5 juli folkomröstningen i Grekland.

"Statsministern innan han blev P. M. innan vi vann valet i januari hade givit mig det gröna ljuset för att komma fram till en Plan B", säger Varoufakis. "Det var svårt att gå från de fem personer som planerade det till de 1 000 personer som skulle behöva genomföra det.För det skulle jag behöva få ett annat tillstånd som aldrig kom. "[ ]" [W] hönan kom [Tsipras] för att det var bara för svårt ", sade Varoufakis

The Telegraph . "Jag vet inte när han nått det beslutet. Jag lärde mig bara uttryckligen på folkomröstningens natt, och det var därför jag erbjöd mig att avgå. " Enligt

The Telegraph ville Varoufakis gripa på fart i en landskreds seger i omröstningen men överrullades. I den relaterade nyheten som rapporterades av

Reuters , sade den tidigare grekiska energiministeren Panagiotis Lafazanis att han hade uppmanat regeringen att knacka på Greklands centralbankes reserver i motsats till Europeiska centralbanken och argumenterade för att återvända till drachmen. "Den främsta orsaken till det var att den grekiska ekonomin och grekiska folket skulle överleva, vilket är den yttersta plikten som varje regering har enligt konstitutionen," sade han. Den störstaste delen av Varoufakis samtalskript är där den tidigare finansministern hävdade en plan att ta bort europeiska länder av deras ekonomiska suveränitet.

"[tyska finansminister Wolfgang Schauble] sade uttryckligen för mig att en Grexit kommer att utrusta honom med tillräcklig förhandling, tillräcklig terrorism för att påföra franska det som Paris har motsatt sig, säger Varoufakis. "Och vad är det? En grad av överföring av budgetbefogenheter från Paris till Bryssel. ”