Sätta Blockchain till arbete för vetenskap!

The Third Industrial Revolution: A Radical New Sharing Economy (Maj 2019).

Anonim

Begravd under myriaden av oskiljbara pump-och-dump-altcoins, då och då föds en kryptocurrency som verkligen revolutionerar fältet. Även om detta inte nödvändigtvis föråldras Bitcoin-protokollet kan när som helst uppgraderas - det är viktigt att undersöka dessa nya mynt för att hålla takten i innovationen. Ta till exempel Gridcoin.

Några bakgrunder: Ett av de främsta argumenten mot Bitcoin har varit slöseriet i sitt gruvnätverk, som förbrukar enorma mängder el. I stället för att krossa godtyckliga siffror har många i samhället hypoteserat att all denna bearbetningskraft skulle kunna sättas till mer praktisk. En gruvalgoritm måste emellertid uppfylla väldigt specifika förhållanden (oerhört svårt att beräkna ett sätt, vilket är godtyckligt lätt att beräkna i omvända), vilket nästan alla vetenskapliga problem inte uppfyller.

Denna konundrum stumped många cryptocurrency experter, som har anledning att vara nöjda med krypto befintliga prestationer. Gridcoin-samhället kan dock slutligen hitta en lösning. På många sätt är det precis som Litecoin: myntproduktionsgraden halveras vart fjärde år, ett nytt block bryts varje 2. 5 minuter och det utnyttjar ett krypteringsbaserat arbetssystem.

Till skillnad från Litecoin (eller någon annan cryptocurrency), är Gridcoin dock kopplad till BOINC (Berkely Open Infrastructure for Network Computing). För dem som inte redan är medvetna tillåter BOINC volontärer att ansluta sig till sina datorer med ett cloud computing-nätverk för att lösa massiva. Gemenskaper baserade kring detta nätverk existerar redan och har varit ovärderliga för vetenskaplig forskning i den processkraft som de tillhandahåller.

Exempelvis, SETI-sökningen efter utomjordisk intelligens - bearbetar villkoren för stjärnor i natthimlen, för att leta efter tecken på bostad. BOINC används också för att hitta neutronstjärnor och bearbetar experimentella resultat som från partikelacceleratorer, liksom väderimuleringar som håller dina picknickar torra (eller försök). Mest lovande av allt, BOINC kan användas för att kasta proteiner och kartgener, vilket leder till alla slags framsteg inom medicinsk vetenskap. Botemedel mot cancer, hiv och olika psykiska sjukdomar kommer sannolikt att hittas på detta sätt.

Så hur införlivar Gridcoin detta? Som tidigare nämnts är det tekniskt mycket svårt, om inte omöjligt att ha nätverksmineraliserare, bara köra BOINC på ett säkert sätt. Gridcoin använder sig av kryptografiska proof-of-work, men med en twist: miners kan välja att delta i BOINC på sidan. Ett dubbelsystem, i huvudsak.

Det här låter som altruism, men incitamenten är inbyggda: de som inte kör BOINC får endast 5 GRC för att bryta ett block, medan de som får upp till 150 GRC, beroende på hur mycket av deras relativa beräkningsstyrka har varit dedikerad till uppgiften. Eftersom gruvarbetarna fortfarande gör arbetssäkerhet på sidan, upprätthålls nätets säkerhet, och svårigheten i BOINC-beräkningarna räknas uppåt i proportion till ökat gruvproblem.

Medan vissa avfall fortfarande uppstår i beräkningarna av arbetskraven är konkurrerande gruvsystem mycket mer slöseri, vilket innebär att Gridcoin representerar en signifikant förbättring. Som en sidovinst gör det här Gridcoin mer motståndskraftigt mot ASIC och annan specicaliserad gruvhårdvara: Minnesintensiva krypteringsalgoritmer hjälper lite, men BOINC är mer CPU-tung och en gruvbrytare som behöver köra flera olika algoritmer behöver en mångsidig del av utrustning-i princip en persondator.

Oavsett om du tror att Gridcoin kan eller ska ta av, måste vi vara ärliga med oss ​​själva om de saker som det gör bättre än Bitcoin. Om vi ​​vill ha en mer humanitär och demokratisk valuta som kan driva oss in i framtiden, måste Bitcoin lära sig en sak eller två. Antingen det eller gå föråldrad.

Denna artikel inspirerades av en kommentar som lämnades av användaren anonerd på Bitcoin Magazines webbplats. Gå med i diskussionen online, och om ditt projekt är intressant kan det bli liknande behandling men inga löften.