Rippel är officiellt öppen källkod

VLOGUMENTARY (Juni 2019).

Anonim

Ripple Labs (tidigare OpenCoin) CTO Stefan Thomas har meddelat att källkoden för peer-to-peer-noden bakom Ripple-betalningsnätet idag är officiellt öppen källkod. Delar av Ripple, särskilt en Javascript-baserad webbklient, har varit öppen källkod i flera månader, men frisläppandet av peer-to-peer "full nod", krusad (jämförbar med Bitcoins bitcoind) betyder att gemenskapen nu, åtminstone i teori, har hela paketet av verktyg som behövs för att behålla Ripple-nätverket i sig.

Ripple är ett peer-to-peer digitalt betalningsnät som liknar Bitcoin på många sätt, men med ett antal särdrag. Först och främst tillåter Ripple användarna att använda Bitcoin-liknande kryptografiskt signerade transaktioner för att lagra och överföra nästan vad som helst - amerikanska dollar, euro, schweiziska franc, guld och silver och även potentiellt företagsaktier kan alla hanteras på nätverket. Hur Ripple hanterar detta är att lagra alla tillgångar som skulder mellan parter som litar på varandra. Om någon vill skicka en del av en tillgång till någon som de inte litar på, hittar Ripple-nätverket en väg mellan de två så att varje länk är mellan två personer som litar på varandra. I praktiken är det sociala nätverket fortfarande inte tillräckligt nära att göra detta helt decentraliserade visionsarbete, så Ripple har gett upphov till en sekundär bransch av "gateways" som alla kan lita på eftersom de är offentligt synliga enheter. För det andra innehåller Ripple en inbyggd "decentraliserad utbyte" -funktionalitet, så att människor kan byta ut Ripple-tillgång till en annan utan att lita på den person de handlar med eller någon tredje part. Slutligen använder Ripple en mekanism som kallas "konsensus" i stället för Bitcoins gruvdrift, vilket teoretiskt gör det möjligt för nätverket att bibehålla stabilitet utan att vara sårbar för 51% attacker eller förbrukning av el över det minimum som krävs för att verifiera transaktioner och upprätthålla nätverksanslutningar.

Ripple har emellertid också haft sin rättvisa andel av kritiken. Det faktum att alla tillgångar inuti Ripple (utom Ripples egen valuta, XRP) existerar endast som skulder är å ena sidan en fördel, eftersom det tillåter att sådana tillgångar representeras på kryptografiskt sätt i första hand, men det är också en nackdel, eftersom Ripple förlorar Bitcoins förtroendefria natur. Vissa kritiker hävdar att Ripple bara kopierar de aspekterna av den nuvarande fiat-valutan och fraktionerade reservbaserade finansiella system som cryptocurrency är tänkt att lösa.

En mycket större kritikpunkt är dock XRP själv. Valutan finns inom Ripple-nätverket för två huvudändamål. För det första är det den enda valutan i Ripple-nätverket som inte kräver förtroende att skicka. Utan XRP, om det inte fanns någon "trust path" mellan A och B, skulle det inte vara möjligt för A att skicka B några pengar. Med XRP kan vägen bestå av utbyten mellan önskad valuta och XRP i ändarna och en trustfri XRP-överföring i mitten.För det andra, som Bitcoin, använder Ripple transaktionsavgifter för att begränsa skadliga användares förmåga att förorena blockchain och XRP är en neutral valuta som dessa avgifter kan betalas in. Emellertid har XRP ett stort problem: Ripple Labs, moderbolaget bakom Ripple, äger alla 100 miljarder XRP-enheter som någonsin kommer att finnas och planerar bara att distribuera en del av dem till samhället - resten kommer att gå till tidiga investerare och företagets grundare. När man ifrågasatte detta vid Bitcoin-konferensen i San Jose svarade CEO Chris Larsen helt enkelt att företaget valde denna distributionsmodell för att bättre locka högklassig Silicon Valley talang och investering - knappast ett tillfredsställande argument för dem som tror att de största problemen med nuvarande finansiella systemet är ojämlikhet och girighet.

Den sista stora kritiken är givetvis argumentet att Ripple är centraliserad. Ripple har hävdat att den är öppen källkod från det ögonblick den publicerades, men i praktiken det senaste året har endast webbklienten varit öppen. Ripple-nätverket var således helt kontrollerat av Ripple Labs, vilket gjorde det möjligt för företaget att modifiera delar av Ripple-protokollet i vilodag - till exempel reducerade Ripple minimibalansen för ett Ripple-konto från 200 XRP till 50 XRP och var kunna göra detta utan att samråda med någon alls. Ripple Labs-utvecklare fortsatte att lova att de skulle öppna källan så småningom, men ingenting hände. När tiden var på gång började många Ripple-användare förlora troen på Ripple Labs intentioner och värdet av XRP-tanken; I början av september var XRP nere 75% från sin topp.

Detta ändrar … Många saker

Ripple Labs meddelandet gör ingenting om det första problemet med XRP; de flesta av de 100 miljarder enheterna kvarstår rättvist under Ripple Labs kontroll. Emellertid är det andra problemet med Ripple, det faktum att nätverket är centraliserat, nu delvis löst. Källkoden är nu öppen källkod, vilket innebär att alla kan starta sin egen nod eller gateway, och även om Ripple Labs försvinner kan nätverket fortsätta fungera. Senare kan detta leda till att nätverket blir decentraliserat även med Ripple Labs fortsatta stöd. För närvarande skriver Stefan Thomas: "Vi fortsätter att rekommendera våra egna validerare för tillfället". De "validatorerna" som Stefan Thomas hänvisade till är noderna som används för att säkra Ripples konsensussystem. I teorin kan Ripple decentraliseras om alla litar på en mångfaldig grupp av noder som validerare. Vissa valideringsnoder kan drivas av universitet, andra av banker och företag, andra av ideella organisationer och kanske några även av regeringar. Likvärdigt med en Bitcoin-stil 51% attack skulle kräva att angriparen tar över de allra flesta pålitliga nischer samtidigt. Just nu är alla Ripple-klienter som standard inställda på Ripples valideringsnoder, vilket gör nätverket fortfarande centraliserat för tillfället.

Men de som är olyckliga över Ripples svagheter har nu en annan potentiell lösning upp på ärmen: de kan också gaffla källkoden."Skulle det oroa mig för arbetssäkerhet?, Säger Stefan Thomas, "självklart. Men det är hela saken med open-sourcing: Det är en sak vi kan göra för att hålla oss ärliga. Jag tror så länge vi fortsätter att leva upp till våra löften, jobba hårt och ge användarna värde, de fortsätter att använda vårt nätverk. Och därmed stöder de våra ansträngningar att bygga upp programvaran och utöka nätverket genom alla tillgängliga medel tills alla XRP säljs eller ges bort. "Bitcoin har redan givit upphov till cirka 70 alternativa kryptokurser, och även om vissa ändrar betydande funktioner (särskilt gruvalgoritmen), är dessa i stort sett alla mycket likartade. Genom design är de alla gafflar i bitcoind-källkoden och ändrar högst några filer. Kommer vi se ytterligare 70 alternativa Ripple-liknande valutor visas? Kanske. Det finns få uppenbara möjligheter: olika konsensusalgoritmer, eller till och med en version av Ripple med mer traditionell proof-of-work eller proof-of-stake-gruvdrift, en version av Ripple som på något sätt ersätter den nuvarande versionens förminerade XRP och en version av Ripple som tillåter användare att lagra offentlig information på sina konton (möjligen möjliggöra en Ripple-baserad version av Namecoin, eller till och med ett web-of-trust-system) är alla väldigt användbara alternativ.

Det som är mest intressant om den öppna källan kan vara konsensusalgoritmen. Om det fungerar är konsensus sannolikt en stor förbättring jämfört med någon av de "mining" -liknande algoritmer som Bitcoin och andra kryptokurvor kan erbjuda; det tar helt och hållet bort Bitcoins problem med "bortkastad el" och gör det mycket svårare att framgångsrikt genomföra en attack mot nätverket. Emellertid är den huvudsakliga invändningen, kommer det faktiskt att fungera? Fram till nu har processen blivit väl dokumenterad på Ripples wiki i text, diagram och video. Beskrivningen har dock varit hög nivå och dokumentationen har inte varit formell form som är lämplig för matematisk eller kryptografisk analys. Nu har vi tillgång till källkoden, som är bokstavligen så formell en beskrivning av den konsensusprocess som man kan få. För första gången kommer de faktiska kryptograferna utanför Ripple Labs att kunna skapa matematiska modeller ur koden, köra simuleringar eller bevisa teorier på den och se om det faktiskt lever upp till hype.

För icke-kryptografer, visas koden väl kommenterad, vilket gör det till en vänlig form av dokumentation i Ripples inre arbeten i sig själv. Det kommer förmodligen ta lite tid innan den yttre kryptocurrency-gemenskapen får tillräckligt med förståelse för mjukvarans inre arbete för att kunna förstå det eller arbeta med alternativ. dock kommer alla som har frågor att fråga ha möjlighet att få dem besvarade vid Ripple-utvecklarkonferensen från 5 till 10 oktober. Rippel är väldigt mycket ett långsiktigt fokuserat projekt. Företaget har varit i semi-frigivet tillstånd i ungefär sju månader, och företaget kommer att ha många månader att bygga upp ett utvecklingssamhälle som sträcker sig bortom bara företaget.Kommer cryptocurrency community hoppa på? Svaret kommer med tiden.