Slock. det är att introducera smart locks kopplade till smart ethereum-kontrakt, decentralisera delningsekonomin

فیلم خارجی باحال اکشن کمدی بابابزرگ مامور مخفی 2018 دوبله فارسی و بدون سانسور + زیرنویس (Juni 2019).

Anonim

Smarta kontrakt, en egenskap av "Bitcoin 2.0" -teknologier som Ethereum, kan snart fungera på saker av saker (IoT), kontrollobjekt i den fysiska världen och driva en ny decentraliserad version av dela ekonomi, till exempel dela tjänster som liknar Uber och Airbnb som fungerar i ren P2P-läge utan centraliserad hantering.

Smarta kontrakt utgör en störande innovation med stor potential. Under 2001 talade den legendariska kryptografen Nick Szabo om smarta kontrakt som löste problemet med förtroende genom att vara självförverkande och ha egendom inbäddad med information om vem som äger den. Till exempel kan nyckeln till en bil endast fungera om bilen har betalats enligt villkoren i ett kontrakt.

"[Smarta kontrakt] integrerar kontrakt i alla typer av egendom som är värdefullt och kontrollerat av digitala medel", skrev Szabo 1997. "Smarta kontrakt refererar till egenskapen i en dynamisk, ofta proaktivt genomförd form och ger mycket bättre observation och verifiering där proaktiva åtgärder måste vara korta. [Dessa protokoll] skulle ge kontroll över de kryptografiska nycklarna för att driva fastigheten till den person som med rätta äger den egenskapen, baserat på kontraktets villkor. "

Nu Slock. Det är en tysk start som specialiserat sig på blockchain och IoT-applikationer, för att förverkliga Szabos vision om smarta kontrakt inbäddade i IoT-aktiverade enheter. Företaget kommer att sälja smarta lås kopplade till Ethereum blockchain. "Om du kan låsa det låter vi dig hyra, sälja eller dela den", lovar bolagets hemsida.

"När någon köper en Slock, kommer den att vara kopplad till Slock smart kontraktet i Ethereum blockchain och kontrolleras av det, säger Slock. det är grundare Christoph Jentzsch. "Ägaren till ett Slock kan ställa in en insättning och ett pris för att hyra sin egendom, och användaren betalar insättningen genom en transaktion till Ethereum blockchain (utan oss) och får därmed tillstånd att öppna och stänga det smarta låset genom deras smart telefon. "

" Insättningen kommer att vara låst i Ethereum blockchain tills användaren bestämmer sig för att returnera den virtuella nyckeln genom att skicka en annan transaktion till Ethereum blockchain, fortsätter Jentzsch. "Då kontraktet kommer att verkställas automatiskt. Depositionen skickas tillbaka till användaren minus priset för uthyrningen, som automatiskt skickas till ägaren av Slock. Allt detta händer utan någon hjälp från en tredje part! "

International Business Times konstaterar att smarta låsningsteknologin kan decentralisera delningsekonomin, vilket gör det möjligt för alla att enkelt hyra, dela eller sälja allt som kan låsas, vilket innebär att störarna störs, bland annat företag som Airbnb och andra mellanhänder baserade på någon form av fysisk åtkomst.

"Jag använder [Uber och Airbnb] och uppskattar de framsteg som de gör för att skapa medvetenhet om delningsekonomin, men jag föredrar ett system som gör att jag kan hantera direkt med ägaren utan att någon tredje part skumrar bort toppen, Säger Jentzsch.

Smarta lås kan också styra tillgången till bilar, cyklar och förvaringsenheter. Medan cyklar och lagringsenheter är perfekta initiala användningsfall, som osannolikt inte kommer att presentera för många regleringshinder, är bilar med smarta lås för åtkomstkontroll ett potentiellt störande användningsfall som kan hota affärsmodellen för Uber och Zipcar.

Bilar kan parkeras på stadsvägar som väntar på nästa kund, som ligger med en telefonapp, som hyrs ut per timme och låses upp med appen genom att betala låset i Ethereum blockchain, används och parkeras igen. Runt 2020 kan hyrbilar med smarta lås också vara självkörande och hämta nya kunder autonomt. Det är uppenbart att dessa innovationer kan radikalt förändra stadslivet.

Jentzsch planerar att presentera mer information i ett samtal på Ethereums utvecklarekonferens, DEVCON, i London torsdagen den 12 november.

"Kan de befintliga" delningsekonomins "företagen snart bli irrelevanta? "Läser meddelandet om samtalet. "Det är vad den tyska starten Slock. Det hoppas att demonstrera nästa vecka när det avslöjar en teknik som lovar att bemyndiga någon att enkelt hyra, dela eller sälja allt som kan låsas. ”