Spotify förvärvar blockchain-baserad uppstart för att hantera rättvisa royaltyfrågor

”Spotify det största som hänt sen H&M noterades” | Börslunch 14 mars (Juni 2019).

Anonim

Spotify, den 8 miljarder dollar som tillhandahåller musikströmmar, som förväntas nå 100 miljoner användare och en värdering på 53 miljarder dollar år 2020, förvärvade Mediachain, som startades av det ledande riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz, för att förenkla royalties som utnyttjar bitcoins underliggande teknik.

Spotify befann sig i mars bland juridiska problem med sina samordnade musiker, skivbolag och producenter över obetalda royalties. Enligt meddelandet från National Music Publishers 'Association (NMPA) fastställde Spotify en $ 25 miljoner affär och ett straff på $ 5 miljoner över obetalda och oöverträffade låtar.

Vid uppgörelsen av $ 30 miljoner avtalet erkände Spotifys globala kommunikations- och kommunikationschef Jonathan Prince att medan företaget har åtagit sig att kompensera sina musiker och förlag sedan lanseringen i oktober 2008, spåra alla sina registrerade låtar strömmade av tiotals miljoner användare och distribuera royalties exakt och proportionellt har varit svårt.

"Som vi har sagt många gånger har vi alltid varit engagerade i att betala låtskrivare och förläggare varje öre. Vi uppskattar det hårda arbetet hos alla på NMPA för att säkra detta avtal och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med dem när vi bygger ett omfattande förlagssystem, sade Prince.

På den tiden betonade NMPA: s vd och koncernchef David Israelite att via multimillion-dollarnsavtalet kommer musikleverantörer, inklusive Spotify, att fördela mer resurser för att kompensera musiker och utgivare på ett öppet och korrekt sätt. Han noterade vidare att NMPA och Spotify hittade lämpliga metoder för att distribuera royalties till musikskapare.

"Jag är glad att genom detta avtal kommer både oberoende och stora förlag och låtskrivare att kunna få vad som är skyldigt dem. Vi måste fortsätta att driva digitala tjänster för att betala för de musikaliska verk som bränner sina företag och efter mycket arbete har vi hittat ett sätt för Spotify att snabbt få royalties till rätt personer. Jag ser fram emot att alla NMPA-medlemmar betalas vad de är skyldiga, och jag är upphetsad över att en bättre process går framåt, säger Israel.

Spotify nyligen förvärvade Mediachain representerar en stor del av den vision som etablerades med NMPA. Genom att använda blockchain-teknik, som är transparent, oföränderlig och oåterkallelig, syftar Spotify till att utveckla och integrera en mer rättvis plattform för musiker och förlag. Av denna anledning förvärvade Spotify Media-and-Information-sharing-fokuserad blockchain-infrastrukturleverantör Mediachain.

Utvecklingsteamet Spotify förklarade att ingenjörerna och utvecklarna av Mediachain kommer att ansluta sig till Spotify i sina kontor i New York för att hjälpa till med att bygga en effektiv spårningsplattform specialiserad för Spotify.

I ett officiellt uttalande tillkännagav Spotify:

"Brooklyn-baserade Mediachain Labs har varit drivkraften bakom Mediachain-projektet, en världsledande blockchainforskningsagenda och ett open source-protokoll för att bättre hantera data som är kritiska för musikindustrins hälsa. Mediachain-teamet kommer att ansluta sig till våra kontor i New York City och hjälpa ytterligare Spotifys resa till en mer rättvis, transparent och givande musikindustri för skapare och rättighetsägare. "

Nästa år, 2018, kommer Spotify officiellt att lansera ett första offentligt erbjudande (IPO) och ta företaget offentligt. Förvärvet av Mediachain och Spotify-teamets engagemang för att lösa problem med royalties och skaparkompensation, som eventuellt kan framstå som ett stort ekonomiskt bakslag i framtiden, visar företagets iver att motivera värderingen till sina investerare och dess närvaro i musiken industri.