Osäkerhet dominerar som kina fortsätter att klämma fast på cryptocurrencies

The Secret of Oz - Winner, Best Docu of 2010 v.1.09.11 (Juni 2019).

Anonim

Kina klämmer fast på kryptokurrency, så mycket är tydligt. Men medan den utvecklande historien dominerar rubriker är en anmärkningsvärd trend bristen på officiell information. Kinesiska tjänstemän verkar systematiskt avvisa förfrågningar om kommentarer, lokala källor är villiga att lämna information endast på villkor av anonymitet, medan läckta dokument förblir oförändrade.

Trots denna bristande klarhet är det här så långt det är känt.

Effekter på handel

Det viktigaste vi säkert vet är att kinesiska bitcoin-utbyten kommer att stänga ner, eller åtminstone leda Kina.

BTCC - den äldsta bitcoinutbytet i världen - var den första utbytet som meddelade att de skulle stänga butiken inom det asiatiska landet, i slutet av denna månad. Utbytet citerade riktlinjer som publicerades av den kinesiska centralbanken (People's Bank of China, PBOC), som ursprungligen verkade som enbart påverka ICO, som skäl för stängning.

Övriga börser följde snabbt BTCC: s ledning. ViaBTC och Yunbi meddelade båda att de skulle upphöra med verksamheten i slutet av denna månad. Huobi och OKCoin, de två andra stora kinesiska börserna, tillkännagav att de skulle stängas för, men inte förrän i slutet av oktober. Och BitKan, en stor handelstjänst (OTC), snarare än en orderbokutbyte, meddelade att det skulle stängas av.

Även om de citerade riktlinjerna ursprungligen inte föreföll beträffande bitcoin, är det troligt att kinesiska tjänstemän har klargjort genom separata kanaler att de tillämpar cryptocurrency. Bloomberg rapporterar att utbytesoperatörer beslutat att stänga efter personliga möten med PBOC-tjänstemän och Wall Street Journal rapporter - baserat på anonyma källor - att PBOC har utarbetade en uppsättning "utkast till anvisningar" som helt och hållet skulle förbjuda kryptokurshandel. Dessa utkast har också läckts (översättning) men har hittills inte verifierats för äkthet.

Innehållet i de läckta dokumenten överensstämmer också med varningar utfärdade av en kinesisk kvasi-regulatorisk instans - National Internet Finance Association of China (NIFA) - angående kryptokurshandel, som publicerades strax innan utbyten meddelade att de skulle stängas av.

Enligt NIFA saknar Bitcoin-utbyten "rättslig grund" för att fungera i landet. Dessutom berättade NIFA-tjänsteman Li Lihui på en teknologikonferens i Shanghai på fredag ​​att ett mål med Kinas monetära reglering är att se till att "varje källa och destination kan spåras. "

Bitcoins status

När det gäller officiella uttalanden går Bitcoin själv inte i Kina. Ägning, användning och - viktigast av allt - mining bitcoin bör tekniskt inte påverkas av de publicerade riktlinjerna.

Men mer obestämda rapporter (översättning) som överensstämmer med rapportering från Wall Street Journal hävdar att Bitcoin själv kommer att blockeras av den så kallade kinesiska brandväggen."Specifikt kan fröadresser, som hjälper till att starta upp en ny Bitcoin-nod, och Bitcoin-block, som är nödvändiga för att bygga blockchainen, filtreras från internettrafik till Kina, med hjälp av djuppackningsinspektion.

Dessutom kommer större utländska Bitcoin-utbyten som Coinbase, Bitfinex och LocalBitcoins att läggas till i listan över förbjudna domäner, som redan innehåller webbplatser som Google och Facebook. Och till och med privat handel med kryptokurrency som arrangeras via chattprogram som t ex Telegram och WeChat kan till exempel falla under granskning enligt Wall Street Journal .

Denna mycket strängare hållning på Bitcoin, utöver bara utbyten men även om Bitcoin själv, verkar överensstämma med kommentarer från PBOCs rådgivare Sheng Songcheng, som rapporterats av lokala nyhetskällor som Shanghai Securities News . Songcheng citerades för att ha sagt att Bitcoin utgör en utmaning för Kina, som nämner penningtvätt och dess potential att minska landets ekonomiska politik.

Vidare visar mycket nya rapporter att krypteringsutbytesoperatörer för närvarande inte får lämna Peking. Lokalt nyhetsutbud BJ News skriver:

"[Enligt] ett antal informerade källor, befintliga valutahandel plattformschefer och så vidare får inte lämna Peking, för att samarbeta med undersökningen. I enlighet med lagstadgade krav måste aktieägarna i handelsplattformen, den verkliga chefen, cheferna, de finansiella cheferna samarbeta fullt ut med det relevanta arbetet under upprensningsperioden i Peking. "(Grov översättning.)

Vad detta betyder …

Handla bitcoin via dedikerade utbytesplattformar i Kina ligger utanför bordet för nu - det är klart.

Men det är ännu inte klart hur framgångsrikt en fullständig kinesisk Bitcoin-blockad kan vara. Det skulle tekniskt bara kräva ett enda Bitcoin-block med högst fyra megabyte för att göra det till Kina cirka en gång var 10: e minut, eventuellt även via satellit, för hela landet att kunna komma åt blockchain. Således kan det vara svårt att förbjuda enskilda kinesiska medborgare att äga och använda bitcoin, även om utbytesplattformar stänger.

Kanske är en ännu viktigare fråga vad som kommer att hända med Bitcoin-gruvdrift: Det är troligt att det mesta av Bitcoins hashkraft för närvarande är beläget i det asiatiska landet. Även om gruvarbetare skulle kunna ansluta till resten av världen, är det oklart om ViaBTC, VD Haipo Yang, kommer att tillåtas länge. Om kinesiska myndigheter verkligen tänker förbjuda Bitcoin från hela landet, kommer vissa Bitcoin-gruvdriftar - både gruvbassänger och hash power data centers - att vara enkla mål att stänga av.

Å andra sidan är det inte första gången som frykten för Kina "förbjuder bitcoin" har uppstått. Tidigare har sådana bekymmer helt enkelt varit en inledning till strängare bestämmelser från lokala myndigheter.

Bitmains vd Jihan Wu har föreslagit, kanske lite optimistiskt, att utbyten helt enkelt kommer att kräva en ny licens för fortsatt drift.På samma sätt har det spekulerats att PBOC kan införa en nationell digital valuta som en slags gateway till cryptocurrency: Detta skulle göra att centralbanken bättre kan spåra flödet av pengar in och ut ur bitcoin för att motverka penningtvätt och kapitalflygning.

Så igen kan det vara mer meningsfullt att införa en sådan nationell digital valuta som ersättare för Bitcoin, när Bitcoin är effektivt förbjudet, enligt vad som föreslås av ZeroHedge .

För närvarande råder osäkerhet.